Elavtal

Att välja ett bra elavtal kan spara mycket pengar i hushållet. Om du ska få ett lägre pris är det viktigt att göra ett aktivt val. Om du inte väljer elhandelsavtal kommer ditt elnätsföretag att anvisa dig en elhandlare. Då får du ett tillsvidarepris, som ofta blir betydligt högre än om du valt själv. Tänk på att du också kan välja el från förnyelsebar energi. Har du frågor kan du ta kontakt med kommunens energi och klimatrådgivare.

Din elleverans består av två delar

  • Elnät
    Elnätsföretaget äger ledningarna som transporterar elen hem till dig. Inom varje geografiskt område finns ett elnätsföretag. Du som elkund har inte möjlighet att byta företag.
  • Elleverans
    Som konsument köper du din el från en elhandlare och du kan välja vem du vill köpa el av.

Hur hittar jag billigaste elavtalet?

Det finns mycket information på internet. Energimarknadsinspektionens databas Elpriskollen Länk till annan webbplats. är ett verktyg du kan använda. Sök gärna i någon mer databas för att få med eventuella erbjudanden.

En vanlig fundering är om man ska välja ett rörligt avtal, binda priset eller välja ett avtal som är en blandning av rörligt och fast pris. Det är i stort sett omöjligt att veta. Valet handlar till stor del om vilken risk du är villig att ta.

Konsumenternas Energimarknadsbyrås webbsida Välja elavtal Länk till annan webbplats.hittar du utförlig information om hur du går till väga när du ska byta elavtal. Du hittar även annan information om elavbrott och ersättning samt ARN-avgöranden med mera.

Var uppmärksam om du blir kontaktad på gatan eller via telefon

Om du blir övertalad att byta elavtal på gatan av någon försäljare är det inte säkert att du har rätt att ångra dig. Du kan dessutom få en straffavgift för att du avslutar ditt nuvarande elavtal i förtid.

Om någon elhandelsförsäljare ringer hem till dig och du säger ja till ett avtal har du 14 dagars ångerrätt. Tiden räknas från att du fått en skriftlig bekräftelse på avtalet.

Innan du bestämmer dig bör du kontrollera vilken bindnings- och uppsägningstid du har i ditt nuvarande elprisavtal.

Kontakt

Skövde kommun kontaktcenter

Energi- och klimatrådgivare

Telefon: 0500-49 80 00

E-post:

Du når kommunens energirådgivare i första hand via e-tjänsten för energi- och klimatrådgivning. Länk till annan webbplats.

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:4 januari 2024