- Startsida
- Omsorg, stöd & hjälp
- Familj, barn & ungdom
- Hjälp till barn och unga
Hjälp till barn och unga
Alla mår dåligt ibland. Man kan inte alltid vara glad, och man behöver tillåta sig själv att känna det man känner. Har du problem i skolan? Mår du dåligt? Känner du dig otrygg i familjen? Dricker du eller någon i din närhet för mycket?
Nu finns information samlad på ett ställe om vart man kan vända sig när ett barn eller en ungdom behöver hjälp.
Här kan du hitta information om olika typer av problem eller svårigheter som man kan ha som barn och ungdom och hur du kan få hjälp.
Det finns även mycket information att hitta via 1177 Vårdguiden Länk till annan webbplats..
Information vid akut situation
Här finns kontaktinformation om till dig som upplever att du eller någon annan inte mår bra och behöver akut hjälp.
112
112 ringer du om du eller någon annan är i en akut nödsituation och behöver hjälp på en gång. Beroende på vad det gäller så kan du få hjälp av till exempel ambulans, brandkår eller polis.
Sjukvårdsrådgivningen 1177
Om ditt problem inte är så akut att du behöver ringa 112 utan vill ha upplysningar kring sjukvård kan du ringa sjukvårdsrådgivningen.
Psykiatrisk akutmottagning 1177
Behöver du eller någon i din närhet snabb psykiatrisk hjälp ska du vända dig till en psykiatrisk akutmottagning. Sjukvårdsupplysningens växel har öppet dygnet runt.
Socialjour
Kontaktinformation till socialjouren hittar du här.
UMO - Ungdomsmottagning på nätet
UMO Länk till annan webbplats. är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO kan du få svar på och stöd när du känner dig nere.
Barnens hjälptelefon, Bris 116 111
Till Bris kan du ringa om du vill prata med en vuxen. Samtalet syns inte på telefonräkningen.
BRIS vuxentelefon om barn, 077-150 50 50
Nationella hjälplinjen 020-22 00 60
Hit kan man ringa om man har en psykisk kris eller befinner sig i en annan svår livssituation, för att få rådgivning och stöd.
Jourhavande kompis-Röda Korset 020-22 24 44
Öppet alla dagar kl. 14-22, Sms:a 71700
Socialförvaltningen
Dagtid kan du ringa Individ- och familjeomsorgen för råd och stöd om bland annat:
- Alkohol och droger
- Riskbruk och missbruk
- Ilska och utbrott
- Våld och övergrepp
- Sexuella övergrepp
- Stress
- Brister i föräldraskap
- Misstanke om barn som far illa
- Stöd till barn som är anhöriga
- Kriminalitet och ungdomsbrott-medling
- Ekonomiska problem
- Budget- och skuldrådgivning
- Kris i livet
- Dödsfall
- Skilsmässa
Har du akut behov av stöd efter arbetstid kan du söka hjälp hos socialjouren eller polisen. Kontaktuppgifter: Akut hjälp.
ABC Tonår - Alla barn i centrum
Är du förälder till en tonåring 13-18 år? Få stöd i din roll som förälder och var med i ett forskningsprojekt som leds av Karolinska institutet.
ABC tonår (13-18 år)
Att vara förälder till en tonåring kan vara både spännande och utmanande. ABC Tonår utgår från kunskap om föräldraskap, aktuell forskning, FN:s barnkonvention, vad föräldrar själva önskar och vad tonåringar tycker att föräldrar behöver veta. Syftet är att stärka relationen mellan vuxen och tonåring samt bidra till tonåringens välmående. Gruppträffarna leds av utbildade gruppledare. Träffarna är 2,5 timme som sker vid fyra olika tillfällen. Varje grupp har 10–15 deltagare.
Innehåll på gruppträffar
Träff 1 – Vara tillsammans (27/4 kl. 17.30-20.00)
- Att vara tonårsförälder
- Hitta sätt att ha tid ihop med din tonåring
Träff 2 – Bra samtal (4/5 kl. 17.30-20.00)
- Lyssna och bekräfta din tonåring
- Kommunicera på ett lugnt sätt
Träff 3 – Välja en lugn väg (11/5 kl. 17.30-20.00)
- Må bra som förälder och minska stress
- Hantera besvärliga situationer på ett lugnt sätt
Träff 4 – Hantera problem (18/5 kl. 17.30-20.00)
- Att stå kvar som förälder även då du ställs inför utmanande situationer
Föräldrawebben
Föräldrawebben är ett nätbaserat program för föräldrar till tonåringar. Föräldrar som deltar får under en period av 5-7 veckor tillgång till en webbportal där de individuellt genomgår en kurs. Varje vecka genomförs ett delmoment som föräldern sedan får återkoppling på från en utbildad föräldraguide.
Forskningsprojekt
Projektet handlar om att utvärdera två olika former av stöd till föräldrar med tonåringar hemma, ABC Tonår och föräldrawebben. Du som anmäler dig kommer att tilldelas en plats antingen i ABC gruppen eller få tillgång till Föräldrawebben. Både förälder och tonåring kommer att få fylla i enkäter under projektets gång.
Mer information och anmälan: www.ipsykologi.se/13-19 Länk till annan webbplats.
- Sista anmälningsdag: 20 april 2022
- Plats: Broholmsgatan 5, Tidaholm
Kontakt
Dalia Ibraham
Familjebehandlare
Telefon: 0502-60 63 61
E-post: dalia.ibraham@tidaholm.se
Anette Runnsjö Ljungblom
Familjebehandlare
Telefon: 0502-60 63 73
Må dåligt psykiskt
Den nationella vårdguiden 1177 har information och råd till dig som är ung och mår dåligt.
Problem i skolan
Elevhälsan
Elevhälsan är en stödfunktion för barn och elever i behov av särskilt stöd. Elevhälsan finns på alla skolor i kommunen.
Mobbing
Alla verksamheter som lyder under skollagen, till exempel förskola, skola och fritidshem, har en plan mot kränkande behandling och en likabehandlingsplan. Upplever du kränkande behandling, mot dig själv eller någon annan, ska du vända dig till lärare eller rektor på din egen skola. Kontaktuppgifter till rektor finns i informationen om respektive skola här på webbplatsen.
Någon att prata med
Ibland behöver man prata med någon om saker man upplever.
Familjecentralen
Familjecentralen är en öppen kostnadsfri mötesplats för barnfamiljer. Behöver du råd och stöd när det gäller frågor kring barn, ungdomar eller föräldraskap är du alltid välkommen hit!
UMO - Ungdomsmottagningen på nätet
UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO kan du få svar och stöd när du känner dig nere.
Jourhavande kompis
Röda Korset driver chatten Jourhavande kompis. Jourhavande kompis finns för att du som känner att du behöver nån att prata med ska kunna göra just det.
BRIS - Barnens Rätt i Samhället
BRIS kan alla under 18 år ringa, maila eller chatta för att prata med en vuxen om vad som helst. Det är gratis och ingen kan se att det är du som ringer eller att du har ringt. BRIS har också en vuxentelefon dit du som är vuxen kan vända dig med med funderingar som rör barn.
Närhälsan
Tidaholms vårdcentral
Hit vänder du dig för tidsbokning och rådgivning. Information om närhälsan Tidahoms vårdcentral
Barnavårdscentral
På BVC möter vi dig och ditt barn från det att barnet är nyfött fram till 5-6 års ålder då skolhälsovården tar över. Vi har ett väl uttvecklat samarbete med vår BVC-psykolog, Barnmorskemottagning och Familjecentralen.
Ungdomsmottagning
Ungdomsmottagningen är till för dig som är ungdom och fram till den dagen du fyller 25 år. Du kan vända dig till ungdomsmottagningen om du har frågor om kroppen, sex och preventivmedel. Ungdomsmottagningen finns även för dig som känner dig orolig, inte mår bra eller bara vill fråga om något som känns viktigt för dig.
HBTQ
Funktionsnedsättning och LSS
Kommunen har enligt Socialtjänstlagen, Hälso- och sjukvårdslagen samt Lagen om stöd och service till vissa funktonshindrade, LSS, ett särskilt ansvar för individuellt stöd till människor med funktionshinder.
Barn och ungdomspsykatri (BUP)
På BUP tar man emot barn och ungdomar upp till 18 år med allvarliga psykiska problem. Man utreder, behandlar och ger stöd till barn och deras familjer.
Ätstörningar
Anorexi- och Bulimimottagning är en specialenhet inom Skaraborgs sjukhus. Vi vänder oss till personer från 11 års ålder som har problem med ätstörningar.
Tjejjouren Väst
Tjejjouren Väst vänder sig till dig som identifierar sig som tjej och vill prata om något - stort eller smått. Du får vara anonym. Jouren har en chatt som är öppet några dagar i veckan och en e-postadress.
Våld och övergrepp
Våld och övergrepp är aldrig tillåtet. Utsätts du för våld eller är orolig för någon annan kan du kontakta socialförvaltningen för att få hjälp och stöd. Låt det inte gå för lång tid innan du kontaktar oss på socialförvaltningen - funderar du på att höra av dig så gör det!