Allmänna val

Den 9 september är det val till riksdag, kommunfullmäktige samt landstingsfullmäktige. Då kan du vara med och påverka genom att rösta på det parti och de personer du vill ska ha politisk makt i landet, regionen och kommunen.

För att få rösta i valet till kommunfullmäktige ska du vara folkbokförd i Tidaholms kommun.

Rösta i förtid

I Tidaholm kan du förtidsrösta på Stadsbiblioteket, Södra Kungsvägen 8.

Du kan förtidsrösta om du inte kan eller vill rösta i din vallokal på valdagen. Förtidsröstningen pågår under 18 dagar med start den 22 augusti, sista dagen att förtidsrösta är på valdagen den 9 september. Du kan förtidsrösta i vilken röstningslokal du vill i hela Sverige. Men om du röstar i förtid i en annan kommun än den du är folkbokförd i kan du behöva ta med egna valsedlar om du vill personrösta.När du förtidsröstar läggs dina röster i ett kuvert som skickas till din vallokal på valdagen.

För att förtidsrösta måste du ha med dig både id-handling och röstkort. Om du inte har någon id-handling kan du låta någon annan person intyga din identitet. Person som intygar måste då visa sin id-handling. Om du inte har ditt röstkort med dig, kan röstmottagarna skriva ut ett nytt röstkort.

Förtidsröstningens öppettider

Dag

Tid

Måndag

10-19

Tisdag

10-16

Onsdag

10-19

Torsdag

10-19

Fredag

10-16

Lördag

10-13

Söndag

10-13

Särskilda öppettider vid valdagen

Dag

Tid

Fredag 7 september

10-19

Lördag 8 september

10-13

Söndag 9 september

8-20

Rösta på valdagen

På valdagen röstar du i din vallokal mellan kl. 8 på morgonen och 20 på kvällen.

I god tid innan valdagen får du ett röstkort skickat till din folkbokföringsadress. Röstkortet innehåller information om din rösträtt och vallokalens adress och öppettider.

Du måste alltid kunna visa giltig id-handling för att få rösta. Om du inte har någon id-handling kan du låta någon annan person intyga din identitet. Person som intygar måste då visa sin id-handling

Röstar du i din vallokal på valdagen behöver du inte ha med dig ditt röstkort.

Vallokaler

  • Hökensåsskolan, von Essens väg 40 (huvudentré)
  • Forsenskolan, Forsgatan 7
  • Rudbecksgymnasiet, Vulcans väg 6
  • Stadsbiblioteket, Södra Kungsvägen 8
  • Kyrkans hus, Norra Kungsvägen 6
  • Dimmehus, Dimbo
  • Velinga bygdegård, Velinga

Samtliga vallokaler är tillgänglighetsanpassade.

Hjälp att rösta

En väljare som på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte själv kan ta sig till en vallokal kan få hjälp av ambulerande röstmottagare eller ett bud. Du som kan ta dig till en vallokal men behöver hjälp att göra iordning din röst kan få hjälp i vallokalen av röstmottagarna.

Ambulerande röstmottagare

De ambulerande röstmottagarna är utsedda av kommunens valnämnd och kan ta emot förtidsröster till exempel i väljarens bostad. Ambulerande röstmottagare kan ta emot röster från den 22 augusti till och med valdagen den 9 september.

Kontakta valsamordnaren för att få mer information om ambulerande röstmottagare.

Budröstning

Någon du känner kan vara bud åt dig som ska rösta. För att kunna rösta via bud behöver du särskilt material som du kan beställa från Valmyndigheten eller kommunen.

Hjälp i lokalen

Du som inte själv kan göra iordning din röst, till exempel stoppa ner valsedeln i kuvertet eller sätta ett kryss för en kandidat kan få hjälp i vallokalen. Du har rätt att själv välja vem som ska hjälpa dig. Om du ber en röstmottagare om hjälp får personen inte berätta vad du har röstat på.

Rösträkning

När vallokalerna stänger kl. 20 på kvällen räknas rösterna i vallokalen. När rösterna är räknade rapporterar vallokalen in resultatet till Länsstyrelsen. Valmyndigheten gör en preliminär mandatfördelning när alla vallokaler i Sverige har rapporterat in resultaten.

På onsdagen efter valet räknas alla röster av valnämnden, detta kallas onsdagsräkningen. Rösterna skickas sedan till Länsstyrelsen som räknar alla röster ytterligare en gång.

Vem som helst får komma och se hur rösträkningen genomförs, både i vallokalen och vid onsdagsräkningen. Rösträkningen får dock inte störas.

Kontakt

Marie Anebreid

Valsamordnare

Telefon: 0502-60 60 43

E-post: tidaholms.kommun@tidaholm.se

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:29 juni 2018