Coronavirus: Information från äldreboenden och aktiviteter för seniorer

Information om covid-19: Äldreboenden och aktiviteter för seniorer

Tidaholms kommun följer rekommendationerna från svenska myndigheter. Nedan kan du läsa mer om hur dessa påverkar äldreboenden och aktiviteter för seniorer i Tidaholms kommun.

Rekommendationerna från myndigheterna kan ändras. Vi uppdaterar informationen nedan så snart vi kan vid förändringar. Informationen uppdaterades/granskades senast 11/1.

Vi följer Folkhälsomyndighetens och andra myndigheters råd. Det är mycket viktigt för oss att alla som kommer i kontakt med våra äldre säkerställer att smittan inte sprids. Tack för att du tar ditt ansvar!

Bekräftad smitta i verksamheten

Det finns smitta inom omvårdnadsförvaltningens verksamheter. Den 11 januari* fanns 0 smittade boende på våra särskilda boenden.

* Siffran uppdateras vanligen veckovis på måndagar.

Särskilda boenden

Alla särskilda boenden arbetar fokuserat med att förhindra att smitta kommer in och sprids på kommunens boenden. Vi följer rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen och har ett nära samarbete med sjukvården.

Vi gör allt vi kan för att skydda våra äldre från att smittas - tack för att du stöttar oss i det arbetet.

Kontakt med anhöriga

Från torsdagen den 29 oktober är rådet till alla i Västra Götaland undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Därför avråder vi från besök på äldreboenden.

Vill du trots avrådan besöka ett äldreboende ska våra lokala rutiner för besök följas, läs mer i nyheten Äldreboenden: Besök och promenader.

Kontakt via telefon

Välkommen att höra av dig till boendet din anhörig finns på för att ha kontakt via telefon. Vi kan i vissa fall även lösa videosamtal.

Brev och foton uppskattas

Det finns många sätt att hålla kontakten. Brev och foton som går att läsa/titta på många gånger är uppskattat av många äldre.

Samlingslokaler

De samlingslokaler som finns inne på boenden är stängda.

Växelvården

Växelvården tar just nu inte emot brukare, dessa vistas istället i hemmet.

Flytten av Lindängen skjuts fram

Den planerade flytten av Lindängen kommer att skjutas fram på grund av den ökade smittspridningen.

Midgårds matservering stängd

Matserveringen på Midgårds äldreboende håller stängt tills vidare.

Hemvården

De som har stöd av hemvården får samma stöd som vanligt.

Aktiviteter för seniorer

Alla kommunens aktiviteter för seniorer är pausade tills vidare.

Tips på aktiviteter du kan göra på egen hand

Vill du ha tips på saker du kan göra nu när vardagen inte är som vanligt har vi samlat några till dig. Seniorportalen finns för dig som vill hitta bilder, filmer, korsord, quiz och mycket mera på nätet.

Du som är över 70 år är i riskgrupp

Under våren och sommaren fanns särskilda rekommendationer för alla som är 70 år eller äldre. Den 22 oktober meddelar regeringen och Folkhälsomyndigheten att dessa inte ska vara kvar, utan samma rekommendationer gäller för hela befolkningen. De som är över 70 år riskerar fortfarande att drabbas svårare av sjukdommen och bör därför vara extra försiktiga.

Kontakt

Tidaholms kommun

Telefon: 0502-60 60 00

E-post: tidaholms.kommun@tidaholm.se