Samhällsvetenskapsprogrammet

Elever studerar

Välkommen!

Programfilm Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Är du intresserad av din omvärld? Här lär du dig bland annat om diplomati, juridik, psykologi och kriminologi. Samhällsvetenskapsprogrammet passar dig som är intresserad av att förstå saker i ett större sammanhang. Du lär dig om händelser som har påverkat utvecklingen av det samhälle vi lever i och får analysera aktuella händelser som kan påverka framtiden.

Analysera och diskutera

Här lär du känna dina lärare och har ett stort inflytande över dina studier. Små grupper gör att du alltid får det stöd du behöver. Diskussioner och analyser av olika frågor är viktiga inslag i undervisningen och du får lära dig att argumentera för dina åsikter.

Inriktning beteendevetenskap

Mänskliga beteenden kan vara olika beroende på vilka vi umgås med och i vilken situation vi befinner oss. På inriktningen lär du dig om människors utveckling och hur vi uppträder när vi är tillsammans i olika grupper. Ledarskap, kommunikation och lärande står i centrum för utbildningen och du lär dig att förstå hur vi fungerar som individer, grupper och samhällen. På samhällsvetenskapsprogrammet kombinerar vi beteendevetenskap med kriminologi och juridik. Här får du möjlighet att lära dig mer om rättsfall, kriminalitet, brottsoffer, vägen från brott till straff och även juridiken kring detta.

Inriktning samhällsvetenskap

Kulturer och samhällen ser olika ut över hela världen. Du lär dig om olika länders relationer till varandra och om organisationer som EU och FN. Du får själv prova på diplomati när vi ordnar FN-rollspel. På samhällsvetenskapsprogrammet kombinerar vi samhällsvetenskap med kriminologi och juridik. Här får du möjlighet att lära dig mer om rättsfall, kriminalitet, brottsoffer, vägen från brott till straff och även juridiken kring detta.

Studieresa utomlands

Varje klass på programmet gör en studieresa utomlands. Under resan upplever du en annorlunda kultur och har möjlighet att knyta internationella kontakter. Tidigare år har resan bland annat gått till Europaparlamentet i Bryssel och krigsförbrytartribunalen i Haag.

Studera vidare

Programmet ger dig högskolebehörighet vilket innebär att du har behörighet att läsa vidare på universitet och högskola.
I framtiden kan du läsa vidare till exempelvis jurist, socionom, psykolog, lärare, polis eller studie- och yrkesvägledare.

Kort om programmet

  • Högskoleförberedande
  • Inriktningar: Beteendevetenskap och Samhällsvetenskap
  • Behörighetskrav: Godkänt i svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, historia, religion, geografi samt ytterligare fem ämnen.

Kontakt

Kenneth Holgersson

Programsamordnare

Telefon: 0502-60 63 52

E-post: kenneth.holgersson@tidaholm.se

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:29 november 2023