För elever med AS/HFA

Bild på Rudbecksgymnasiet

Välkommen!

Programfilm Länk till annan webbplats.

Vi erbjuder det stöd du behöver

Vi har utbildningar där du som har aspergers syndrom eller högfungerande autism får det stöd du behöver. Rudbecksgymnasiet är en liten, mysig skola. I klasserna för dig med AS/HFA har lärarna rätt kompetens för att stötta dig i ditt lärande. Du läser de flesta kurser i en liten grupp och har en egen arbetsplats, för att du ska kunna arbeta ostört.

Skola - Boende - Fritid

Kombinationen skola, boende och fritid syftar till att förbereda dig inför framtiden. Förutom att gå i skolan får du i boendet träning i att ta ansvar för ett boende och har möjlighet att prova på olika fritidssysslor.

Att bo i ungdomsboendet är obligatoriskt för elever som läser på samhäll och natur och valfritt, men rekommenderat, för elever som läser på estetiska.

Boende och fritid

Ungdomsboendet består av flera lägenheter där ni bor två eller tre tillsammans. Här får du prova på hur det är att ta ansvar för ett eget boende och vi hittar på mycket kul på fritiden!

På ungdomsboende bor alla elever som läser samhäll, natur eller estetiska som önskar och har möjlighet till detta.

Här bor du i en lägenhet som du delar med en eller två andra elever på programmet. Boendet är ett 7-dagars boende, så du kan bo kvar över helgerna om du vill. Boendet är stängt på sport-, påsk-, sommar-, höst- och jullov.

Lägenheten

I lägenheten har du ett eget rum och ni delar kök och övriga ytor. Ni hjälps åt att utföra de vardagssysslor som ska göras, till exempel att städa, tvätta och laga mat. Men du kommer också att ha tid att läsa läxor, slappna av och titta på tv och göra annat du behöver eller vill göra.

Handledare stöttar i boendet

Du har alltid stöd av handledare i boendet. Du får det stöd du behöver och målet är att du ska behöva mindre och mindre stöd i din vardag. Handledarna alternerar mellan lägenheterna så du har kontakt med olika handledare. En handledare kommer att vara din kontaktman och ha mer kontakt med dig och dina målsmän.

Fritid

I boendet hittar vi på mycket kul tillsammans! Alla som bor i ungdomsboendet blir del av kombinationen skola, boende och fritid. Målet för fritiden är att du ska få prova på olika fritidsaktiviteter. Förhoppningsvis hittar du en aktivitet som passar dig och som du vill fortsätta med även när du slutat på skolan. Det kan till exempel vara:

  • Innebandy
  • Bowling
  • Simning
  • Ridning
  • Fiske

På fritiden går vi också på bio och har skapande verksamheter. Om du har egna idéer på vad du vill göra på fritiden hjälper vi dig gärna att utveckla dem! Till ungdomsboendet hör en minibuss som vi ofta använder på fritiden.

Kostnad för boendet

Boendet beviljas och bekostas oftast av LSS i din hemkommun. Ta tidigt kontakt med LSS i din hemkommun för att få information om hur du ska göra för att söka. LSS prövar din ansökan och beslutar om boendet beviljas.

Prova på

Innan du söker till något av våra program ska du komma och prova på. Funderar du på att söka till ungdomsboendet provar du även att bo här.

Är du intresserade av att söka till Rudbecksgymnasiet är du välkommen att göra ett besök hos oss.

Om du bestämmer dig för att du vill söka ska du också komma hit för att "prova på" utbildningen. Om det är aktuellt för dig att bo i ungdomsboendet, provar du samtidigt boende och fritid. Att "prova på" kan du göra tidigast när du går i årskurs nio.

Hör av dig via telefon till enhetschef Monica Brindeland 0702-34 30 23, om du har frågor, vill boka studiebesök eller "prova på"-besök.

Ansökan

Antagning sker genom frikvot. Det betyder att några platser på programmen är vikta för elever med aspbergers syndrom eller högfungerande autism.

Ansökan till programmet ska alltid göras till ditt eget antagningskansli. Det innebär att det är din kommun som avgör vilket som är sista datum att söka och hur du ska göra för att söka. Du kan få hjälp av din studie- och yrkesvägledare.

Se till att det tydligt framgår att det är till AS/HFA-verksamheten på Rudbecksgymnasiet i Tidaholm du söker, samt till vilket program du söker.

När du ska skicka in din ansökan

Det är viktigt att du, tillsammans med din ansökan, skickar med nedanstående dokument. Blanketten särskilda skäl är för dig som söker en skolplats som ligger utanför ditt samverkansområde.
Tillsammans med din ansökan ska du skicka med följande blanketter:

  • Frikvotsansökan
  • Särskilda skäl

Båda blanketterna finns hos din studie- och yrkesvägledare eller hos ditt antagningskansli.

Behörighet

För att vara behörig ska du vara godkänd i vissa ämnen från grundskolan. Vilka ämnen du ska vara behörig i varierar beroende på vilket program du söker till.

Kontakt

Monica Brindeland

Enhetschef

Telefon: 0702-34 30 23

E-post: monica.brindeland@tidaholm.se

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:26 november 2020