Ekonomiprogrammet

Bilden visar en krona som rullar på en graf

Välkommen!

Programfilm Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På ekonomiprogrammet kan du välja mellan inriktningarna ekonomi och juridik. Här får du en bred kunskap om hur ekonomi och juridik fungerar, både i stort och i smått. Oberoende av vilket yrke du väljer längre fram kommer du alltid ha nytta av dina kunskaper i ekonomi och juridik.

Här arbetar lärare och elever nära varandra och nära det lokala näringslivet. Som elev på ekonomiprogrammet får du minst 10 praktikdagar under din studietid. Exempelvis inom marknadsföring, försäljning, ekonomi och juridik.

Bred utbildning

Programmet är utformat för att ge eleverna en bred förståelse för ekonomiska koncept, affärsverksamhet och samhällsekonomi samt förbereda dem för framtida studier eller arbete inom ekonomiområdet. När du går i trean kan du, om du vill, prova på hur det är att driva ett företag.

Företagsekonomi, där du lär dig hur ett företag fungerar ihop med redovisning är några av dina viktigaste ämnen. Du lär dig även både privatekonomi och internationell ekonomi. Rudbecksgymnasiet har valt att bredda ekonomiprogrammet med fler kurser inom ämnet juridik.

Inriktning Ekonomi

I inriktningen ekonomi fokuserar vi på företagandet och det man behöver kunna för att driva ett företag eller jobba med ekonomi i ett företag. Genom lektionsundervisning, olika projekt, praktik och UF ser vi till att du får arbeta i både teori och praktik för att inhämta och befästa dina kunskaper.

Inriktning Juridik

I inriktningen juridik fokuserar vi på lag och rätt och dess tillämpning inom olika områden i samhället. Vi lägger också vikt vid att försöka förstå människan som en del i samhällets rättssystem. Utbildningen ger dig en bra grund för vidare studier.

Driva ett UF- företag

När du går i trean kan du, om du vill, prova hur det är att driva ett företag. Bilda ett UF-företag ihop med dina kompisar, kom på en affärsidé och gör allt som egenföretagare gör! Att driva ditt eget UF-företag under ett läsår är inte bara roligt utan också en bra merit inför framtiden!

Efter studenten

Ekonom, egen företagare eller marknadsförare: För dig som läst Ekonomiprogrammet finns valmöjligheter! Du får behörighet till ekonomiska utbildningar men också till många andra högskoleutbildningar. Det kan också finnas möjlighet för dig att söka enklare administrativa arbeten utan att läsa vidare.
I framtiden kan du, beroende på inriktning, läsa vidare till exempelvis civilekonom, jurist, psykolog, socionom och lärare.

Kort om programmet

  • Högskoleförberedande
  • Inriktning: Ekonomi och Juridik
  • Behörighetskrav: Godkänt i svenska, engelska, matematik, samhällskunskap, historia, religion, geografi samt i ytterligare fem ämnen.

Kontakt

Pernilla André Eklund

Programsamordnare

Telefon: 0502-60 63 51

E-post: pernilla.andre@tidaholm.se

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:29 november 2023