Industritekniska programmet

Man som svetsar, det flyger svetslågor

Välkommen!

Programfilm Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Industritekniska passar dig som vill arbeta inom industri.

På industritekniska finns två inriktningar: en för dig som vill bli maskinoperatör och en för dig som vill bli svetsare. Du får en bred kunskap som är efterfrågad på arbetsmarknaden. På Rudbecksgymnasiet läser du utbildningen som lärling.

På programmet arbetar du ofta som en del i ett arbetslag och löser uppgifter tillsammans med andra. Att du kan samarbeta samtidigt som du kan ta egna initiativ är viktigt. På skolan arbetar du i en välutrustad verkstad med en ny maskinpark. Det gör att utrustningen motsvarar den som används inom branschen.

Lärling

Vill du jobba mycket praktiskt? Här arbetar du på företag halva din utbildning! Att läsa lärlingsförlagt innebär att du läser hela eller delar av dina kurser ute på olika industriföretag. Där får du både kunskap, erfarenhet och kontakter!

Sommarjobb och andra fördelar

Alla som väljer att läsa som lärlingar garanteras sommarjobb. Du kommer också att åka på en studieresa till USA. Dessutom får du ta truckkort, gå utbildningen Heta arbeten och en kranförarutbildning. För dig som vill finns också möjlighet att läsa till kurser som ger högskolebehörighet.

Studieresa till USA

Eleverna på programmet får åka på en studieresa till USA. Där får man bland mycket annat möjlighet att besöka Volvo Powertrain och ta en guidad tur på Harley Davidsonfabriken i York. Resorna blandas upp med studiebesök, historia, kultur och även egna aktiviteter där eleverna har möjlighet att påverka utifrån sina intressen.

Inriktning svetsteknik

Svetsteknik är inriktningen för dig som vill bli svetsare. Du får kunskap om svetstekniker och plåtbearbetning. Svetsare behövs inom många olika områden, både på stora och små företag.

Inriktning produkt- och maskinteknik

Produkt- och maskinteknik passar dig som vill lära dig att använda verktyg och industriell utrustning. Inriktningen förbereder dig i första hand för att arbeta som maskinoperatör men kan också leda till ett arbete inom design eller konstruktion.

Arbeta eller studera vidare

Maskinoperatörer och svetsare finns både på små och stora industrier och för dig som är duktig finns det jobb! Genom din praktik får du erfarenhet av och kontakter inom branschen. Då utbildningen är lärlingsförlagd kommer du att ha minst 50 veckors praktisk erfarenhet av branschen när du tar studenten.
I framtiden kan du, beroende på inriktning, söka arbete som exempelvis svetsare, maskinoperatör, CNC-operatör, truckförare, programmerar, reparatör, montör, smed eller kantpressare.

Programmet ger dig grundläggande högskolebehörighet vilket innebär att du har behörighet att läsa vidare på universitet och högskola.

Kort om programmet

  • Yrkesprogram
  • Lärlingsutbildning
  • Inriktning: Svetsteknik samt Produkt- och maskinteknik
  • Behörighetskrav: Godkänt i svenska, engelska, matematik samt i ytterligare fem ämnen

Kontakt

Benny Andersson

Programsamordnare

Telefon: 0502-60 61 67

E-post: benny.andersson@tidaholm.se

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:3 juli 2024