LIU - lokal idrottsutbildning

Elever från estetiska programmet står utomhus och målar

Att gå en lokal idrottsutbildning på gymnasiet gör att du kan vidareutvecklas inom din idrott samtidigt som du studerar.

Du kan läsa alla våra nationella program med idrottsprofil genom att välja att läsa en eller båda kurserna inom idrottsspecialisering som individuellt val (200p).

. Idrott och hälsa, specialisering 1 - 100p
. Idrott och hälsa, specialisering 2 - 100p

Utöver träning läser du teori för att fördjupa dig inom din idrott.

Denna idrottsprofil passar både dig som utövar en individuell idrott eller du som tränar i ett lag. Exempel på elever som läst tidigare år är; gymnaster, innebandyspelare, ryttare inom olika grenar, fotbollsspelare, boxare, hockeyspelare, tennisspelare med flera.

Arbetssättet i kursen utgår från din idrott och den träning du redan bedriver. Det innebär att det krävs att du redan utövar en sport där du har en aktiv tränings- och tävlingskarriär. Du måste också ha en namngiven tränare som skolan håller kontakt med. Nivån på ditt tävlande är däremot mindre viktigt och du kan vara allt från nybörjare till elit i ditt idrottande.

Den praktiska delen av kursen gör du på din ordinarie träning. Ansvarig lärare har kontakt med din tränare för den delen av kurs och bedömning. Det innebär att kursen idrottspecialisering ligger med ett mindre utlägg i schemat men ändå ger 100 p.

I skolan fokuserar kurserna på att utveckla dina kunskaper och färdigheter kring idrotten samt dess organisation. Exempel på innehåll är: Grundläggande träningslära, träningsplanering över tid, skadehantering, regler, teknik och taktik i din idrott. Kursen tar upp kulturella och sociala aspekter samt etik och moral inom din idrott. Du får även kunskaper i att organisera verksamheter för barn och ungdomar.

Du fokuserar helt på din idrott men läser tillsammans med andra elever som har andra idrotter. Det brukar bli ett fint och utvecklande utbyte mellan eleverna i gruppen.

Du söker alltså som vanligt till det program du vill gå. I årskurs 1 gör du dina individuella val inför kommande studietid där du väljer att läsa en eller båda kurserna inom idrottsspecialisering.

För frågor och funderingar, kontakta gärna ansvarig lärare Åsa Johansson på kontaktuppgifterna nedan.

Kontakt

Åsa Johansson

Gymnastiklärare

Telefon: 0502-60 63 44

E-post: asa.johansson@tidaholm.se

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:2 maj 2024