Vad händer här

Studenter som går ut från tidaholms stadsbibliotek

Cambridge Advanced E Certificate

Har du planer på att studera eller jobba utomlands i framtiden? En Cambridge-examen gör det enklare!

Alla som läser kursen Engelska 7 kan välja att göra tentorna som resulterar i en Cambridge-examen. Proven mäter hur duktig du är på engelska och samma prov används i över 130 länder. Engelska 7 kan du välja att läsa på alla högskoleförberedande program.

Att skriva tentorna för att få examen kostar närmare tvåtusen kronor, men den kostnaden står Rudbecksgymnasiet för.

Bra för dig som vill jobba eller plugga utomlands

Eftersom Cambridge-examen är ett bevis på hur duktig du är på engelska, kan den vara en merit att ha när du söker jobb. Arbetsgivare, både i Sverige och utomlands, efterfrågar allt oftare kunskaper i engelska.

Om du ska studera utomlands är det också vanligt att skolorna kräver att du visar att du kan engelska och många skolor accepterar en Cambridge-examen som bevis på dina språkkunskaper.

Proven för en Cambridge-examen består av fyra delar:

 • Reading and Use of English
 • Writing
 • Listening
 • Speaking

Elevråd

På Rudbecksgymnasiet har vi ett elevråd som representaeras av frivilliga elever. Elevrådets främsta syfte är att representera eleverna på skolan och ta vara på deras intressen, genomföra roliga skolaktiviteter och arbeta med att förbättra elevernas arbetsmiljö, elevdemokrati och hälsa.

FN-elevförening

På Rudbecksgymnasiet finns en FN-elevförening som drivs av elever som vill vara med och påverka!

 • Har du någon gång tänkt att du skulle vilja göra något som hjälper till att göra världen lite bättre?
 • Har du haft lust att driva "happenings" och genomföra andra elevaktiviteter på skolan men inte haft något forum att göra det i?
 • Har du ett intresse för frågor kring fred, mänskliga rättigheter och utveckling i världen? 
 • Har du kanske till och med har tänkt tanken att volontärarbeta efter gymnasiet?

Då är det här något för dig! Vi är redan många elever som vill driva olika projekt och happenings det här året, men det finns alltid plats för fler som tycker sådant här är roligt. Vi kommer att dyka upp i korridorerna, på temadagar och på andra tider när ni minst anar det och det kommer synas och höras att vi är en aktiv FN-skola.

FN-skola

Vem bestämmer i världen? På Rudbecksgymnasiet fokuserar vi på internationella frågor.

FN-certifierad skola

Tack vare vårt engagemang i internationella frågor är Rudbecksgymnasiet en FN-certifierad skola. Det betyder att vi samarbetar med svenska FN-förbundet och att vi får del av deras kunskap om  fred- och säkerhet, mänskliga rättigheter och utvecklingsfrågor.

FN-rollspel

Ett sätt vi arbetar med internationella frågor är genom FN-rollspel.

FN-rollspelet på skolan sker på svenska och det är oftast elever i åk 1 som deltar i vårt FN-rollspel.

Ett FN-rollspel går till så att alla som är med agerar ambassadörer för något av FN:s medlemsländer. En eller flera frågor väljs ut och "ambassadörerna" tar reda på vad landet de representerar tycker i frågan. Precis som på riktigt är det inte den egna åsikten, utan åsikten från landet eleven representerar, man ska argumentera för.

När rollspelet börjar ska frågan diskuteras och målet är att hitta en lösning som alla kan gå med på - precis som en riktig diplomatisk debatt. Rollspelen ger inblick i hur politik och diplomati går till, samtidigt ger det en ökad förståelse för frågorna som diskuteras. Dessutom är det riktigt, riktigt roligt!

Student och bal

Studentavslutning år 2021

Tillsammans ska vi skapa en minnesvärd studentdag och för att lyckas med det så måste vi alla ta ansvar och ta hand om varandra!

Avslutning i klassrummen

Vi har planerat en avslutning på två timmar per klass med samling med mentor, arbetslag, fotografering, förtäring och avslutning samt ett utspring. Under denna samling skall eleverna tömma sina skåp, lämna tillbaka lånat material och dator om de inte ska köpa loss den.

Alkohol- och rökförbud på skolans område

Denna dag är en skoldag och då gäller alkoholförbud samt rökförbud på skolans område. Är man påverkad av alkohol kommer man att bli avvisad från skolans område och kan därför inte delta på sin student! Om vi ser några alkoholhaltiga drycker så kommer de att omhändertas och lämnas till rektor. Tänk på att många av oss är känsliga för höga ljud använd därför inga visselpipor, tutor eller liknande inomhus.

Håll avstånd till varandra

Vi måste även denna dag tänka på smittrisken. Därför ber vi er att följa de instruktioner ni får under dagen och håll avstånd till varandra! Vi måste tänka på att hur vi agerar kan få stor påverkan på andra, många av oss har personer i vår närhet som tillhör riskgrupper.

Utspring

Utspring kommer att genomföras, men utifrån Folkhälsomyndihetens rekommendationer. Studenterna kommer i år att springa ut på olika tider över Stämmobron, mot baksidan av Idrotthallen. Utspring görs klassvis direkt efter klassrumsavslutningen. Maximalt tre föranmälda anhöriga per student välkomnas till utspringet. Direkt efter utspring ska samtliga studenter och anhöriga lämna skolans område.

För anmälda anhöriga

För anmälda anhöriga gäller det att befinna sig på anvisad plats bakom Idrottshallen för att säkerställa avstånd. Föranmälda ska vara på plats precis innan utsatt tid för utspringet. Vi undanbeder anhöriga och allmänheten att vistas på skolans område denna dag, även för genomfart till utspringsplatsen. Givetvis gäller riktlinjer från Folkhälsomyndigheten vilket innebär att det ej får vara för många människor tätt ihop och inte heller ha några symptom. Föranmälda anhöriga Det räcker att vara på plats strax innan utsatt tid för utspringet. Direkt efter utspringet tar man sig från skolområdet.

Balen

Balen är tyvärr inställd på grund av covid-19.

Studentkommittén

Studentkommittén är en gammal tradition på Rudbecksgymnasiet och dess uppgift är att sätta guldkant på studenten. De engagerade eleverna ordnar bland annat med studentbal och spex till skolavslutningen.

Ung företagsverksamhet

Tillsammans med dina kompisar kan du utveckla en affärsidé och prova hur det är att vara egen företagare!

UF står för Ung Företagsamhet och varje år finns det många UF-företag på Rudbecksgymnasiet.

Förberedelse inför arbetslivet

Att driva ett eget UF-företag ger dig möjlighet att förverkliga en idé och göra något du brinner för. Du lär dig mycket om företagande, skaffar nya kontakter, lär dig lösa problem och mycket annat. Allt är sådant du kommer att ha nytta av i framtiden och det är också en utmärkt merit att ha i ditt CV.

Är du intresserad av att få en inblick i hur det är att driva ett företag, då är UF något för dig!

Tävling för dig som vill

Under UF-året kan du och ditt företag delta i den regionala mässan och där tävla i flera kategorier. Finalisterna möts vid SM i UF i Stockholm. Gillar du att tävla finns därför mycket att se fram emot!

För många är mässan det roligaste under UF-året. Men att driva ett UF-företag går till på samma sätt oavsett om du väljer att tävla eller inte.

Öppet hus

Välkomna på Öppet Hus den 22 november 2021 kl. 18-20!
På Öppet Hus är dörrarna öppna på hela skolan - kika in i våra klassrum och verkstäder och låt oss visa hur vår vardag ser ut. Elever och lärare visar upp skolan och programmen och vi svarar gärna på dina frågor.

Missa inte heller Naturshowen som bjuder på en uppvisning i experiment!

Under öppet hus får du också veta mer om:

 • Hur det är att alltid kunna ha sovmorgon (här börjar lektionerna kl. 8.45) och möjligheten att äta frukost i skolan
 • Studieresor utomlands och andra sätt du kan sätta en internationell prägel på din utbildning
 • FN-rollspel, både våra egna, nationella och internationella
 • Idrottsprofil på alla program - utöva din sport på skoltid
 • Att vara egen företagare, träffa våra UF-företag

Vi brukar bjuda på lite tilltugg och dricka, ni har också möjlighet att delta i tävlingar och mycket mer! Varmt välkomna!

Kontakt

Sanna Åsberg

Kommunikatör

Telefon: 0502-60 61 42

E-post: sanna.asberg@tidaholm.se

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:10 december 2021