Fordon- och transportprogrammet

Tre fordonselever står framför en lastbil, det är snö ute

Välkommen!

Programfilm Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här får du en yrkesutbildning för att bli mekaniker eller arbeta med transport. Om du letar efter en fordonsutbildning med tydligt fokus mot arbetslivet kommer du att trivas hos oss!

Vårt mål är att du ska vara redo att börja jobba efter studenten. Du lär dig inte bara att serva och reparera bilar eller köra lastbil, du lär dig också hur arbetet i en verkstad eller på ett åkeri går till. I början arbetar du med övningsobjekt men snart får du arbeta med privata, inlämnade bilar. Inriktning väljer du redan i samband med din ansökan.

Inriktning personbil

På inriktningen Personbil arbetar du med diagnostik, reparation och service av lätta fordon. Du lär dig hur arbetet i en bilverkstad går till och arbetar ofta med inlämnade bilar. Efter utbildningen har du förutsättningar att få arbete som personbilsmekaniker. Det råder brist på arbetskraft inom branschen, så dina chanser att snabbt få jobb är stora!

Inriktning lastbil och mobila maskiner

Du lär dig att utföra diagnostik, reparationer och service av tunga fordon och mobila maskiner. Här förbereds du för att söka arbete som lastbilsmekaniker eller maskinmekaniker. Inriktningen är en lärlingsutbildning. Det betyder att du läser karaktärsämnen på plats på ett företag där du får din yrkeskunskap från handledare som är aktiva inom branschen.

Inriktning transport

Du förbereds för att arbeta som lastbilschaufför. Du lär dig om trafikkunskap, transportsystem och logistik. En del i din utbildning går ut på att du tar körkort som skolan bekostar. Du erbjuds möjlighet att ta B-, C- och CE-körkort.

Praktik & lärlingsutbildning

I inriktningarna Personbil och Transport ingår APL - arbetsplatsförlagt lärande, och görs på en eller flera arbetaplatser i minst 15 veckor.
Inriktningen Lastbil och mobila maskiner är en lärlingsutbildning vilket innebär att du i årskurs 2 och 3 gör dina fordonslektioner på ett företag.

Arbeta eller studera vidare

I framtiden kan du, beroende på inriktning, söka arbete som exempelvis personbilsmekaniker, lastbilsmekaniker, maskinmekaniker, lastbilschaufför eller reservdelsspecialist.
Programmet ger dig grundläggande högskolebehörighet vilket innebär att du har behörighet att läsa vidare på universitet och högskola.

Kort om programmet

  • Yrkesprogram
  • Inriktning: Personbil, Lastbil och mobila maskiner samt Transport
  • Behörighetskrav: Godkänt i svenska, engelska, matematik samt i ytterligare fem ämnen

Kontakt

Michael Johansson

Programsamordnare

Telefon: 0502-60 61 62

E-post: michael.johansson@tidaholm.se

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:29 november 2023