Naturvetenskapsprogrammet

Två elever och en lärare studerar

Välkommen!

Programfilm Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Natur håller alla dörrar öppna! Här blandas teori med experiment, laborationer och fältstudier.

Tycker du om ämnen som biologi, fysik, kemi och matematik? På natur får du den bredaste högskolebehörigheten och kan till exempel läsa vidare till läkare, veterinär eller ingenjör.
Du läser även flera matematikkurser och när du väljer inriktning bestämmer du om du vill fördjupa dig inom naturvetenskapliga ämnen eller kombinera natur- och samhällsämnen.

Gemenskap

På natur finns en fin gemenskap. Ett öppet torg är hjärtat i "naturdelen" av skolan. Här finns både lärarnas arbetsrum, laborationssalar, klassrum och små grupprum. Vi arbetar i små grupper vilket gör att du aldrig försvinner i mängden utan får det stöd du behöver.

Fritt arbete - eget ansvar

Här arbetar du med frihet under ansvar och det finns oftast en lärare på plats som stöttar dig när du behöver handledning. Du lär dig att själv planera för och ta ansvar för dina studier. Saker som är viktiga att kunna om du ska studera vidare på högskola.

Du kommer att läsa många teoretiska kurser. Samtidigt är laborationer, fältstudier och andra praktiska moment viktiga delar av utbildningen.

Inriktning naturvetenskap

På inriktning naturvetenskap får du fördjupad kunskap inom biologi, fysik, kemi och matematik. Teoretiska studier blandas med laborationer och fältstudier. Inriktningen passar dig som vill läsa vidare inom det naturvetenskapliga området, till exempel till läkare.

Inriktning naturvetenskap och samhälle

På inriktningen naturvetenskap och samhälle ersätter du fortsättningskurser i kemi och fysik med samhällskunskap och geografi. Inriktningen är en kombination av samhäll och natur. Eftersom du får en bred grund för vidare studier passar inriktningen dig som vill prova på olika kurser, kanske för att se vilket område det är du vill läsa vidare inom.

Studera vidare

Naturvetenskapsprogrammet är det program där du kan få den bredaste högskolebehörigheten. För att bli behörig till vilken utbildning du vill efter studenten ska du läsa inriktningen naturvetenskap. På programmet kan du välja att läsa kurser som ger dig meritpoäng.

I framtiden kan du, beroende på inriktning, läsa vidare till exempelvis läkare, veterinär, apotekare, lärare, ingenjör, arkitekt, jurist, biomedicinsk analytiker, psykolog, socionom, tandläkare eller kriminolog.

Kort om programmet

  • Högskoleförberedande
  • Inriktning: naturvetenskap samt naturvetenskap och samhälle
  • Behörighetskrav: Godkänt i svenska, engelska, matematik, biologi, kemi, fysik samt i ytterligare sex ämnen

Kontakt

Catharina Anteryd

Programsamordnare

Telefon: 0502-60 63 58

E-post: catharina.anteryd@tidahom.se

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:3 juli 2024