Prövning

En prövning innebär att du visar att du har inhämtat de kunskaper som föreskrivs i kursplanen/ämnesplanen samt att du får betyg utifrån betygskriterier i respektive kurs.

Vem får göra prövning?

Du får göra prövning inom vuxenutbildningen från och med höstterminen det år du fyller 20 år eller om du har slutfört en gymnasieutbildning. Du kan endast göra prövning i de kurser som vuxenutbildningen erbjuder.

Du kan ansöka om att göra prövningar även i andra kommuner än i hemkommunen. Du ansöker då direkt till den vuxenutbildningen.
OBS! En prövning är inte CSN berättigad.

Hur går prövningen till?

En prövning innebär att du läser in kursen på egen hand utifrån gällande kursplan/ämnesplan. Du läser in detta på egen hand, utan lärarstöd.
Du inskaffar det kursmaterial som eventuellt behövs för prövningen.
Prövning avser alltid en hel kurs. Vanligen sker prövning såväl muntligt som skriftligt. Prövningen förrättas i regel av två lärare; en examinator och en medbedömare. Prövningen måste slutföras inom två månader efter första kontakt med ansvarig lärare. Vid detta tillfälle bestäms även examinationsdatum. Efter klartecken från administrationen/vägledaren blir du kontaktad av den lärare som kommer att ansvara för prövningen.
När prövningen är klar och betygsatt kommer du att få ditt betyg hemskickat.

För att bli godkänd på prövningen måste man klara samtliga delprov. Prövningen avbryts om man inte klarar ett delprov.

Hur ansöker jag?

Du ansöker genom att fylla i blanketten som finns längre ner på sidan, samt bifogar betygskopior. Skicka ansökan till komvuxansokan@tidaholm.se .
Kontakta gärna en studie- och yrkesvägledare för mer information innan du gör en ansökan. Ansökningsblanketten hittar du längre ner på sidan.

Alla prövningar sker på plats i Tidaholm. Det finns ingen möjlighet att göra prövning på distans.

Sista ansökningsdag för prövning på våren är 15 april.
Sista ansökningsdag för prövning på hösten är 15 oktober.

Vad kostar det att göra prövning?

Prövningen kostar 500 kronor. Har du tidigare ett IG eller F i kursen kostar det ingenting. Du betalar i caféet på Smedjegatan 11 innan ditt första prov och visar sedan kvittot för provvakten. Betald avgift återbetalas inte.

Avgiften är ej återbetalningsbar.
Avbryts prövningen återbetals ej avgiften.

Kontakt

KompetensCentrum

Telefon: 0502-60 61 58
Telefontider: Vardagar kl. 10-12
E-post: kompetenscentrum@tidaholm.se

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:6 maj 2024