Dans

Kulturskolan har ett brett utbud av danskurser för barn, ungdomar och vuxna.
Från Nybörjare till Avancerad.

Här kan du läsa mer om våra olika danskurser.

Pyttedans 2-3 år

Barndansundervisning bygger på blandning av imitation och improvisation. Arbetsmetoden är pedagogiskt framarbetad och anpassas efter barnens ålder och motoriska utveckling.

Dans ska vara glädjefyllt, så undervisningen sker efter barnens förmåga. Musiken är noga utvald och förstärker upplevelsen och stimulerar rytmkänsla, dynamik, musikalitet, rumsuppfattning, kroppsuppfattning och minne.

Barnen får med musik och rörelse utveckla sin fantasi, kreativitet, kroppsmedvetenhet, rytmkänsla, motorik och koordination. Redan
här introduceras grundsteg och olika rytmer som förbereder för all fortsatt dans.

I Pyttedansen ska en förälder eller anhörig följa med barnet och vara med aktivt på lektionen!

Showkidz 4-6 år

Barndansundervisning bygger på blandning av imitation och improvisation. Arbetsmetoden är pedagogiskt framarbetad och anpassas efter barnens ålder och motoriska utveckling.

Dans ska vara glädjefyllt, så undervisningen sker efter barnens förmåga. Musiken är noga utvald och förstärker upplevelsen och stimulerar rytmkänsla, dynamik, musikalitet, rumsuppfattning, kroppsuppfattning och minne.

Barnen får med musik och rörelse utveckla sin fantasi, kreativitet, kroppsmedvetenhet, rytmkänsla, motorik och koordination. Redan
här introduceras grundsteg och olika rytmer som förbereder för all fortsatt dans.

Från 4 år är inte föräldrar med inne i danssalen. Är barnen blyga eller osäkra får givetvis en förälder vara med tills barnet känner sig tryggt att klara lektionen själv.
Utanför danssalen finns soffor där föräldrar kan koppla av medan de väntar.

Från 6 år börjar vi tydligare arbeta med de olika karaktärerna, grundstegen och rytmerna i dansstilarna Hiphop,
Disco och Jazz så barnen ska ha en uppfattning om dem när de senare ska välja dansstil.

Disco

Disco har sitt ursprung i 70-talsdisco men ser helt annorlunda ut idag. Karaktären kännetecknas av en konstant kroppspuls, magpump och bodyaction, som bygger på principen contraction och release.

Benämningen Discodance ger utrymme för fri tolkning och personlig stil. Denna kan ofta vara influerad av aktuella trender. Disco karaktäriseras av mycket pump, puls och energi. Det är ett snabbt fotarbete samt snabba starka armrörelser med rena linjer. På högre nivå ingår mycket teknik såsom hopp, kickar och piruetter.

Lektionerna innehåller uppvärmning, styrka, stretch, teknikövningar och koreografi. Detta är även en dansstil som man kan tävla i.

Hiphop

Hiphop Streetdance, Streetfunk, kärt barn har många namn. Karaktären kännetecknas av en låg och nedåtgående puls, där betoningen ofta ligger på åttondelarna i musiken. Detta framhäver dansens typiska gung eller "groove".

Hiphop dansas ofta i "down beat", dvs med tung känsla. Hiphop ger utrymme för fri tolkning och personlig stil, där tex locking, House, Crump, New School, Old School, Ragga/Dancehall eller andra aktuella stilar kan ingå. Danslärarna utvecklar en personlig stil som ibland är inspirerad av olika Streetstilar.

Lektionen består av uppvärmning med både styrka och koordinationsträning, grundstegsträning, improvisation och övningar över golvet. Därefter arbetar man med koreografi.

Detta är även en dansstil som man kan tävla i.

MTV-style

MTV-style eller "Musikvideodans" är en fusion av olika stilar och kallas även Commercial eller Femenine vibe. En expressiv form av street som hämtar inspiration från scenshower och musikvideos. Det är en stil som kan beskrivas med orden "girly" och "sassy". Stilarna varierar allt från hård och kaxig attityd till läcker och showig glamour.

Grunden är dels hiphop men koreografiskt figurerar inslag av många dansformer och uppfinningsrikedomen är stor. Stilen kan ses i videos från exempelvis Beonce, Niki Milaj, Lady Gaga, Pussycat Dolls.

JMB Jazz Modernt Balett

J står för Jazz, M för Modernt och B för Balett.
En danskurs för dig som är nyfiken på de sceniska dansstilarna.
Du får både teknikträning och stor variation i övningar och koreografier!

Jazz är en mycket omtyckt träningsform. Den ger en härlig och intensiv träning och upplevelse samtidigt som du får både styrke-och rörlighetsträning av hela kroppen.

Idag består jazzen av många olika stilar alltifrån den klassiska Old schooljazzen, Lyrical jazz, Showjazz och till den mer influerade funk/street Comercialstilen.

Jazzdansen som utvecklats i USA är en sammansmältning av idéer och impulser från hela världen med ursprung i den afrikanska dansen. Klassisk balett ligger till grund för jazztekniken.
I jazzen är musiken inte bunden till en särskild musikstil, man kan göra jazzdanser till vilken musik som helst!

Under lektionerna arbetar vi med uppvärmning, styrka, kroppsmedvetenhet, koordinations-och smidighetsövningar samt diagonalövningar och dans-kombinationer med olika karaktär. 

Modern dans är en  konstnärlig mer abstrakt dansstil. Teknikerna inom modern dans är många och kan även kallas Nutida dans, Fridans eller Contemporary. Exempelvis jobbar man med releaseteknik, fall and recovery, Alexanderteknik mm. Andning, musklernas kapacitet, flexibilitet och energi är viktiga komponenter.

Stilen kan ofta vara mer abstrakt än andra dansstilar. Cullbergbaletten är ett känt exempel på ett danskompani som dansar Modernt. Vi har också sett mycket modern dans i TV-program som So you think you can dance. 

Klassisk balett är den dansteknik som ligger till grund för nästan all konstnärlig dans. Baletten har ett uträknat system med olika övningar, som gör att man får ökad kroppsmedvetenhet, koordination, styrka och vighet.

Man börjar lektionen med övningar vid "stången" och gör sedan övningar stående ute på golvet och stegkombinationer på diagonalen. Baletten utvecklades under 1500-talet då de strikt hållna hovdanserna blev till hela skådespel. År 1661 fastställdes fem stycken elementära positioner som än i dag ligger till grund för all balettundervisning.

Träning i balett ger en mycket bra dansteknik som man har nytta av i all annan dans samt är en mycket effektiv fysisk träning man kan utöva i alla åldrar. Balett ingår i kursen JMB

Kontakt

Judith Martinez Åkesson

Dansansvarig

E-post: kulturskolandans@tidaholm.se

Besök: Smedjegatan 11

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:11 juni 2018