Våldsbejakande extremism

Tidaholms kommun har en handlingsplan som grund i arbetet mot våldsbejakande extremism. Vi kan också hjälpa dig som är orolig att någon som är ung håller på att bli radikaliserad.

Våldsbejakande extremism är ett samlingsbegrepp för rörelser, ideologier eller miljöer som inte accepterar en demokratisk samhällsordning och som främjar våld för att uppnå ett ideologiskt mål.

Säkerhetspolisen bedömer idag att det finns tre våldsbejakande extremistiska miljöer i Sverige. Den autonoma miljön, vit makt-miljön och den extremistiska islamistiska miljön.

Den våldsbejakande extremismen kan ta sig olika uttryck. Från att på olika sätt stödja eller uppmana andra att utföra våldshandlingar och attentat, till att delta i finansiering, rekrytering, spridning av propaganda eller planering av olika våldshandlingar.

Är du orolig för någon?

Är det en person över 18 år så vänder du dig till polisen i första hand. Du når polisen på 114 14. Är situationen akut så ringer du 112.

Är det ett barn eller en ungdom du är orolig över vänder du dig till kommunens socialtjänst. För att socialtjänsten ska kunna utföra sin uppgift att kunna förebygga, erbjuda stöd eller vidta andra åtgärder är det viktigt att socialtjänsten får kännedom om barn eller ungdomar som riskerar att fara illa. En anmälan om misstanke att ett barn eller ungdom kan ha involverats i våldsbejakande extremism kan komma från bland annat skolan, polisen, fritidsledare, hälso- och sjukvården eller allmänheten.

Du når kommunens socialtjänst på 0502- 60 62 20. Kontakta oss via telefon eller skicka in en orosanmälan. Orosanmälan hittar du längst ner på sidan.

Det finns även en nationell stödtelefon där du kan få råd och stöd. Du ringer anonymt och det finns hjälp att få på olika språk.

Du når stödtelefonen på vardagar 09.00 till 15.00 på telefonnummer 020 - 100 200.

Mer information om våldsbejakande extremism

Om du upplevt, sett eller på annat sett kommit i kontakt med något du uppfattar ha koppling till våldsbejakande extremism är det viktigt att du agerar. Här finns information om vad du kan göra.

Polisen

Det är i första hand till polisen du ska vända dig gällande våldsbejakande extremism och radikalisering. Polisen är även intresserad av uppgifter om du sett rekryteringsmaterial eller liknande.
Telefonnummer: 114 14.

Kommunens socialtjänst

Är du orolig för någon som är under 18 år bör du kontakta kommunens socialtjänst. Kontakta oss via telefon eller skicka in en orosanmälan.
Telefonnummer: 0502-60 62 20
Telefontid: Måndag-torsdag 9-16, fredag 9-15.

Rädda barnens nationella stödtelefon om våldsbejakande extremism

Du kan få råd och stöd om du är orolig för någon närstående, samtalet syns inte på telefonräkningen, kostar inget och linjen finns på olika språk.
Telefonnummer: 020-100 200
Måndag-fredag 9-12 och 13-16, onsdagar 9-19.

Fryshuset

Fryshuset har två verksamheter som stöttar individer bort från våldsbejakande miljöer. Exit är inriktat på vit makt-miljön och Passus vänder sig till personer som vill lämna organiserade kriminella gäng. De arbetar även med en pilotberedskap kring personer som vill lämna våldsbejakande islamistisk extremism.
Telefonnummer: 08-691 76 00
Måndag-fredag 9-20.

Kontakt

Socialförvaltningens reception

Telefon: 0502-60 62 20
E-post: ifomyndighet@tidaholm.se

Polisen

Telefon: 114 14

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:18 januari 2024