Tidaholms kommun 2024: Positivt resultat i ett läge med förändring och utmaningar

Tidaholms kommuns årsredovisning för 2024 visar ett positivt ekonomiskt resultat och en fortsatt utveckling av det målstyrda arbetet som påbörjades under året. Trots flera utmaningar, inte minst kopplat till demografi och en oförutsedd kostnad inom renhållningen, lämnar kommunen året med en stark betalningsförmåga och tydlig styrning.
Färre invånare – en utmaning som påverkar hela kommunen
Kommunens befolkning minskade under året med 34 personer och uppgår vid årets slut till 12 805 invånare. Den negativa befolkningsutvecklingen är en tydlig strukturell utmaning som påverkar kommunens planering, ekonomi och verksamheter. Arbetet med att anpassa organisationen till demografiska förändringar och nya behov, som digitalisering och resursförflyttningar, fortsätter därför med hög prioritet.
Positivt resultat – men under målet
Kommunens resultat landade på ett överskott om 1,5 miljoner kronor, vilket är en förbättring med nästan 6 miljoner jämfört med 2023. Det är positivt i ett ekonomiskt ansträngt läge, men ligger fortfarande under kommunens långsiktiga mål om ett genomsnittligt överskott på minst 10 miljoner kronor per år fram till 2027.
Det förbättrade resultatet beror bland annat på ökade skatteintäkter och generella statsbidrag, kombinerat med återhållsamhet och interna omställningar. Kostnadsutvecklingen inom verksamheterna har varit relativt låg, vilket bland annat beror på vakanser och prioriteringar inom kommunens interna service.
Pensionskostnaderna ökade under 2024 till följd av nya beräkningsgrunder kopplade till det nationella pensionsavtalet och förändrat prisbasbelopp. Detta påverkade kommunens kostnader i högre grad än tidigare år, men väntas stabiliseras framåt.
Soliditeten uppgår till 55,8 procent, vilket ger goda förutsättningar för framtida investeringar och eventuella lånebehov.
Positiva resultat i vissa verksamheter – andra behöver anpassas
Social- och omvårdnadsnämnden har under året fått sin ekonomi i balans, efter ett målmedvetet arbete med att utveckla sin ekonomistyrning. Det har haft stor betydelse för kommunens totala resultat.
Barn- och utbildningsnämnden redovisar däremot ett underskott på 6,3 miljoner kronor. En av de stora utmaningarna är att antalet barn i kommunen minskar, vilket påverkar hur resurserna kan användas. När färre barn går i förskola och skola behöver verksamheten anpassas – något som är både komplext och långsiktigt, och som kommer att vara ett fortsatt fokusområde under kommande år.
Kostnad inom renhållningen påverkade resultatet
Renhållningsverksamheten visade ett underskott under 2024, på grund av högre kostnader för sluttäckning av den gamla deponin, och projektet väntas bli klart under 2025.
Nämndens övriga verksamheter visar däremot överskott, bland annat tack vare intäkter från skogsförvaltning och omfördelning av vissa driftkostnader.
Gemensamma mål ska styra framtidens Tidaholm
Under året påbörjades ett målstyrt utvecklingsarbete för hela kommunen (ej bolagen) som ska pågå till och med 2027. Arbetet utgår från fem strategiska mål, konkretiserade i 13 önskade effekter. Vid årets slut har tre effekter uppnåtts och ett strategiskt mål bedömts vara delvis uppnått.
2024 har därmed varit ett planeringsår, där grunden lagts för ett mer systematiskt och hållbart styrningsarbete. Fullmäktige har avsatt särskilda medel för fortsatt utveckling under 2025.
Färre investeringar än planerat – men viktiga projekt genomförda
Under året har kommunen investerat totalt 87,2 miljoner kronor. Det är mer än föregående år, men mindre än den planerade investeringsbudgeten för 2024, som låg på 142,7 miljoner kronor. Att hela budgeten inte använts beror främst på att några projekt har pausats eller försenats.
Förskolan i Ekedalen är ett exempel på ett projekt som färdigställts enligt plan och inom budget. Samtidigt avbröts planerna på en ny förskola i Madängsholm under våren, och renoveringen av badhuset har förskjutits till våren 2025.
Tydlig riktning, men fortsatt anpassning behövs
Trots underskott i vissa nämnder uppvisar kommunen en tydlig förbättring jämfört med föregående år. Arbetet med budgetuppföljning och förståelse för ekonomi pågår inom hela organisationen.
Med ett positivt resultat, stark soliditet, påbörjad målstyrning och investeringar i viktiga samhällsfunktioner har Tidaholms kommun lagt en grund för framtiden – men fortsatt omställning och demografiskt anpassningsarbete är avgörande för de kommande åren.
Vi fortsätter arbetet med att förtydliga budgetprocesser och uppföljning inom hela organisationen – för att säkerställa att vi hanterar våra resurser på ett ansvarsfullt och hållbart sätt, idag och imorgon, säger Runo Johansson, ordförande i kommunstyrelsen.