Tidaholm bland topp-tio med lägsta kostnader för VA, elnät, fjärrvärme och avfall

Exempelbild för mall

Under 2024 har hushåll och fastighetsägare i Sverige upplevt kraftiga prishöjningar på vatten och avlopp (VA), elnät, fjärrvärme och avfall. Enligt Nils Holgerssonrapporten har de totala kostnaderna ökat med 13 procent, vilket är den största uppgången sedan mätningarna började för snart 30 år sedan. Detta är en utmaning för många hushåll och fastighetsägare, då dessa tjänster är nödvändiga och inte går att byta leverantör på.

Årets ökningar av kostnader för viktiga samhällstjänster som VA, elnät, fjärrvärme och avfall har nått rekordhöga nivåer. Enligt den årliga Nils Holgerssonrapporten har kostnaderna för dessa tjänster stigit med 13 procent under året, den största uppgången sedan mätningarna startade 1995. För VA-tjänster har kostnaderna ökat med nästan 14 procent, elnätsavgifterna med drygt 5 procent och fjärrvärmepriserna med över 15 procent. Avfallstaxorna har också ökat med 8,6 procent.

Joachim Höggren, ordförande för Nils Holgerssongruppen, uttrycker oro över utvecklingen och menar att det är en ohållbar prisutveckling, särskilt eftersom dessa tjänster är grundläggande och inte går att välja bort. Eftersom marknaderna för VA, elnät, fjärrvärme och avfall ofta är monopolistiska, har hushållen och fastighetsägarna få alternativ att välja på för att minska sina kostnader.

–Det här är tjänster som ingen kan göra avkall på och där konkurrensen inte finns. Kunderna sitter verkligen i en rävsax, säger Joachim Höggren.

Tidaholm bland de billigaste kommunerna

Trots de stora kostnadsökningarna för dessa tjänster, placerar sig Tidaholm på åttonde plats i Nils Holgerssonrapporten över kommuner med de lägsta totala kostnaderna för VA, elnät, fjärrvärme och avfall. Detta redovisas som kronor per kvadratmeter och år, inklusive moms. Tidaholm hör därmed till de kommuner som lyckas hålla kostnaderna nere för sina invånare. I Skaraborg är det bara Skara som gör det bättre, med en tredje plats i Sverige.

Värmekostnader hör till de största utgifterna för hushåll, och på Tidaholms kommunala energibolag arbetar man aktivt för att hålla dessa kostnader så låga som möjligt för kunderna.

Stora skillnader mellan kommunerna

Nils Holgerssonrapporten visar också att skillnaderna mellan de dyraste och billigaste kommunerna har ökat. I den dyraste kommunen, Nordansjö, betalar hushållen nästan 41 500 kronor per lägenhet och år för dessa tjänster, medan det i den billigaste kommunen, Luleå, handlar om omkring 23 100 kronor. Detta innebär en skillnad på över 18 600 kronor per lägenhet och år.

För avfallstjänsterna rapporteras en ökande skillnad mellan kommunerna. Här har taxorna stigit med 8,6 procent, och skillnaden mellan den dyraste och billigaste kommunen uppgår till 2 430 kronor per lägenhet och år.

Nils Holgerssongruppen betonar att det är nödvändigt med ökad transparens och tydlighet från aktörerna på dessa marknader. Konsumenterna behöver bättre förstå varför priserna stiger och varför det finns så stora skillnader mellan kommunerna.

Om undersökningen & Nils Holgerssonsgruppen

Nils Holgerssonrapporten, som har publicerats årligen sedan 1996, kartlägger kostnader för viktiga tjänster för fastighetsägare och hushåll över hela Sverige. Nils Holgerssongruppen representerar bostadsorganisationer i Sverige. Gruppen granskar och jämför
kostnader för vatten och avlopp, avfall, elnätsavgifter och fjärrvärme för att främja rättvisa och effekiva tjänster i hela Sverige. Målet med rapporten är att främja rättvisa och effektiva tjänster och öka medvetenheten om de årliga kostnader som överstiger 50 miljarder kronor.

Kontakt

Tidaholms kommun

Telefon: 0502-60 60 00

E-post: kontaktcenter@tidaholm.se