Diana Viske ställer ut i Konsthallen på Turbinhusön

Fågel

Under perioden 18 juni till 10 juli visas Diana Viskes utställning "Fågelperspektiv 2022" i Konsthallen på Turbinhusön. Diana Viske visar skulpturer och fumografiska bilder med fågeltema. I utställningen möter du de fåglar som i en konstnärlig process tagit form både ur drivved och ur eldrökens ringlande på en pannå.

Diana säger

"Djurens och naturens själar vill nästan alltid vara med i mitt skapande, och det får de mer än gärna. Jag brinner för dem. Trettio år som veterinär har satt sin prägel på min syn på vår relation till djur. Landsbygden och naturen är en del av mig, och dagens hantering och brist på respekt engagerar mig.

Både humor, sorg och samhällskritik kommer fram på olika vis i min konst. Livet är en inre och yttre resa, och konsten är en del av den. Du är välkommen att följa vad som händer på min konstresa.

Vad säger Diana om Fumografi och Drivved?

Fumografi

Rök och sot har använts i tidigare måleritekniker som vid tillverkning av färgpigmentet kimrök. Jag har nu under en tid utforskat tekniken att använda rökens ringlingar för att skapa ett slumpartat mönster som grund för teckningar av fåglar. Ansatsen att leta efter fågelformer i rökringlingarna är på ett sätt besläktat med arbetet med drivvedsfåglarna, fast nu tvådimensionellt i stället för tredimensionellt.

Drivvedsfåglar

Drivved är ett spännande material med egen karaktär, fyllt med mystik. Ingen vet hur gammal drivveden är och vilka historier den bär på. Jag samlar den vid sjöarna på Hökensås och vid Vättern.

Ur bitarna växer olika fåglar fram. Roliga, sorgliga och angelägna fåglar uppenbarar sig i högen av vridna och nötta träbitar. En del är rena fantasifåglar, andra liknar de vi har förmånen att få se i vår natur."

Öppettider

18 juni - 10 juli

mån-fre kl. 10-17

lör-sön kl. 11-16

Kontakt

Kultur- och fritidsförvaltningen

Telefon: 0502-60 62 10

E-post: kultur.fritid@tidaholm.se