Tonårsföräldrar erbjuds kurser i föräldraskap

Mamma pratar med tonåring som verkar ledsen

Att vara förälder till en tonåring kan vara både spännande och utmanande. Alla familjer kan ibland känna att livet bjuder på utmaningar och frågor som skulle vara bra att kunna bolla med andra vuxna. Under hösten genomför Karolinska institutet tillsammans med flera kommuner, bland annat Tidaholm, ett forskningsprojekt där föräldrar till tonåringar antingen ingår i en föräldragrupp eller går en online-kurs. Vill du få stöd och verktyg i rollen som tonårsförälder är du välkommen att anmäla dig!

I projektet kommer deltagarna antingen att delta i en föräldragrupp som kallas ABC-tonår eller gå en kurs online som kallas Föräldrawebben. Syftet med båda är att stärka relationen mellan förälder och tonåring och bidra till att tonåringen mår bra.

Anmälan görs på Karolinska institutets webbplats. Länk till annan webbplats.

Föräldragruppen ABC-tonår

ABC Tonår utgår från kunskap om föräldraskap, aktuell forskning, FN:s barnkonvention, vad föräldrar själva önskar och vad tonåringar tycker att föräldrar behöver veta. Gruppträffarna leds av utbildade gruppledare och träffarna är 2,5 timme. Varje grupp har 10–15 deltagare. Gruppen kommer att träffas vid fyra tillfällen, 20/10, 3/11, 17/11 samt 1/12, kl. 17.30-20. Träffarna hålls i Tidaholm.

Föräldrawebben

Föräldrawebben är ett nätbaserat program för föräldrar till tonåringar. Föräldrar som deltar får under en period av 5-7 veckor tillgång till en webbportal där de individuellt genomgår en kurs. Varje vecka genomförs ett delmoment som föräldern sedan får återkoppling på från en utbildad föräldraguide.

Vem kan anmäla sig?

  • Alla föräldrar med tonåringar hemma är välkomna att delta under förutsättning att:
  • Du bor tillsammans med åtminstone en tonåring (13-19 år).
  • Familjen inte har pågående kontakt (behandling eller utredning) inom BUP, socialtjänst, första linjens psykiatri, habilitering eller motsvarande verksamhet.
  • Du har tillgång till internet i din vardag.
  • Du inte lider av brister i hälsa eller förmåga att läsa/tala svenska som gör det svårt att kunna besvara enkäter och delta i föräldrastöd i grupp eller online.

Mer information och anmälan

Har du frågor om upplägget i Tidaholm kan du läsa mer i vårt informationsblad. Du är också välkommen att kontakta oss, uppgifter ser du längst ner på sidan.

På Karolinska institutets webbplats hittar du mer information om studien och kan anmäla dig.

Välkommen med din anmälan så snart som möjligt men senast 4 oktober.

Kontakt

Dalia Ibraham

Socialpedagog

Telefon: 0502-60 63 61

E-post: dalia.ibraham@tidaholm.se


Anette Ljungblom

Familjebehandlare

Telefon: 0502-60 63 73

E-post: anette.runnsjo-ljungblom@tidaholm.se