Äldreboenden: Besök och promenader

När besöksförbudet på landets äldreboenden upphör att gälla kommer ett stort ansvar att vila på den som väljer att besöka ett äldreboende. I Tidaholm ska alla besök bokas och alla rekommendationer ska följas. Att hålla smittan ute är vår högsta prioritet och vi ber om din hjälp för att hålla våra boenden fria från smitta.

Den 1 oktober upphör det nationella besöksförbudet på landets särskilda boenden. Men pandemin orsakad av Covid-19 är långt ifrån över. Det är även fortsatt ytterst viktigt att smittan inte kommer in på våra äldreboenden och alla som planerar ett besök måste ta alla regler och rekommendationer på stort allvar: Stanna hemma om du känner av minsta symtom, håll avstånd och begränsa fysisk kontakt.

Alla besök ska bokas

Vill du besöka eller gå en promenad med en anhörig ska du kontakta avdelningen din anhörig bor/vistas. Du kommer att få uppge namn och telefonnummer eftersom vi har en skyldighet att veta vilka som haft kontakt med våra boende vid en eventuell smittspårning. Vi behöver också säkerställa att det inte vistas för många i lokalen samtidigt.

Besökstider

Vi kommer att ha särskilda besökstider för att säkerställa att vi har personalresurser för att hantera ordinarie arbetsuppgifter samt besök. Besökstiderna anpassas utifrån övrig verksamhet på respektive avdelning, för information kontakta avdelningen där din anhörig bor/vistas.

Ha tålamod i början

Vi vet att ni längtar efter era anhöriga och både boende och personal ser fram emot att välkomna er igen, men det är inte ”som vanligt” än. Vi ber er att ha tålamod så att vi kan öppna våra boenden på ett säkert sätt. Att besöka ett särskilt boende innebär ett stort ansvar. Hög ålder är den främsta riskfaktorn för allvarlig sjukdom i covid-19. Alla har ett ansvar att skydda äldre personer mot smitta.

Promenader

Att ta en promenad med en närstående är något många äldre och deras anhöriga längtar efter. Vi rekommenderar att ni bara är utomhus, håller avstånd till dem ni möter och begränsar kontakten mellan er, till exempel genom att hålla armlängds avstånd.

Rekommendationer för säkra promenader

 • Boka en tid för promenad genom att ringa avdelningen där din närstående bor, bestäm vilken dörr du ska möta din närstående vid.
 • Kom till boendet den avtalade tiden och ring till avdelningen när du väntar utanför ingången.
 • Personalen kommer ut med din närstående och ni bestämmer ungefär hur länge ni är ute.
 • Välj en promenadväg där ni undviker folksamlingar och kan hålla avstånd till mötande.
 • När ni gått promenaden och är tillbaka vid boendet så ring till avdelningen och vänta utanför så kommer personalen och hämtar den boende.

Tänk på att:

 • Bara vara utomhus
 • Håll avstånd till alla ni möter
 • Ha armlängds avstånd mellan er under hela promenaden

Besök

Om en boende väljer att ta emot besök i sin lägenhet/rum är det viktigt att ni följer alla rekommendationer. För att kunna hålla ett tillräckligt stort avstånd är det viktigt att ni inte är för många i samma rum, därför rekommenderar vi en till två besökare per tillfälle. Den tidigare åldersgränsen på 15 år är borttagen så nu är även barn välkomna.

Rekommendationer för säkra besök

 • Boka en tid för besök genom att ringa avdelningen där din närstående bor, bestäm vilken ingång/entré du ska möta din närstående vid.
 • Kom bara till det bokade besöket om du är helt fri från symtom som kan vara tecken på Covid-19.
 • Kom till boendet den avtalade tiden och ring till avdelningen när du väntar utanför ingången.
 • Du kommer att få svara på frågor som ”Har du upplevt förkylningssymtom de senaste dagarna?”
 • Personalen följer dig in – du får bara besöka den du bokat besök med och inte vistas i gemensamma lokaler.
 • När besöket är slut följer personalen dig ut.

Tänk på att:

 • Ha en god handhygien, handsprit och/eller möjlighet att tvätta händerna erbjudas vid besök
 • Håll avstånd under hela besöket, cirka 2 meter är lagom
 • Begränsa er fysiska kontakt

Stöd från personalen

Om den boende eller besökaren önskar stöd från personalen vid ett besök så ha en dialog om det när besöket bokas. Vi försöker tillgodose era önskemål om att exemplevis ha personal med under ett besök eller om ni vill träffas i en annan lokal på boendet.

Kontakt

Tidaholms kommun

Telefon: 0502-60 60 00

E-post: tidaholms.kommun@tidaholm.se