Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ner?

En flicka i varma kläder sitter inne och spelar kort med tända ljus

Foto: Thomas Henrikson, MSB

Elen försvinner. Ingen vet hur länge. Hur skulle du klara vardagen i en situation då samhället inte fungerar som vi är vana vid? Här finns information och tips på hur du kan öka din beredskap.

Vid en händelse som vänder vardagen upp och ner måste samhällets resurser först gå till de mest utsatta. Därför kommer de allra flesta att behöva klara sig själva en tid. Se till att du och dina nära klarar vardagen om samhället inte fungerar som vi är vana vid. Det viktigaste är att ha dricksvatten, mat och värme, och att kunna ta emot viktig information.

På nedanstående sidor finns konkreta tips på hur du kan göra för att öka din beredskap och ta del av den senaste informationen vid en händelse.

  • DinSäkerhet.selänk till annan webbplats – checklistor, instruktionsfilmer, poddradio och generella råd och tips på hur människor kan förbereda sig för en samhällskris.
  • Krisinformation.selänk till annan webbplats – sammanställer och förmedlar myndigheters information om till exempel elavbrott, extremt väder, naturolyckor och hot mot livsmedelsförsörjningen.

Broschyren Om krisen eller kriget kommer

Sista veckan i maj får alla hushåll i Sverige broschyren Om krisen eller kriget kommer hem till sig. Broschyren är samhällsinformation från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Mer information om det som står i broschyren finns på webbplatsen DinSäkerhet.se. Här har du också möjlighet att få svar på dina frågor via telefon, e-post och chatt.

Kontakt

Rebecca Bergelin

Säkerhetssamordnare

Telefon: 0515-88 58 16

E-post: rebecca.bergelin@falkoping.se