Turbinhusön

Turbinhusön med Turbinhuset och kaffestugans uteservering, ån Tidan i förgrunden

Turbinhusön är en idyll mitt i Tidaholms centrum vid ån Tidans strand med en väl bevarad kulturmiljö. Ön är ett omtyckt område för promenader med sin långa strandpromenad och vackra planteringar. Sommartid fylls kulturbyggnaderna med aktiviteter, utställningar och servering.

Midsommarafton har verksamheterna, utom Turbinen stängt.

Med reservation för ändringar.

Kaffestugan

När du besöker Kaffestugan kan du fika inne i cafét som rymms i en av smedstugorna från 1800-talet. Är det fint väder kan du välja att sitta utomhus på den stora härliga uteserveringen som ligger i olika etager längs med det porlande vattnet. I Kaffestugan finns ett stort sortiment av glass men även våfflor, bullar, kakor och kaffe.

Kaffestugan öppnar för säsongen vid påsk.

Tidaholms konsthall

Tidaholms konsthall är inhyst i en byggnad som tidigare var ett turbinhus. Byggnaden som gett ön dess namn uppfördes år 1898 vid ån Tidans strand för att driva ett tröskverk på logen som låg på vänstra Tidanstranden vid Järnvägsbron. I turbinhusets bottenvåning fanns i södra rummet två badkar av trä med dusch för allmänna bad. På samma våning åt norr hade sadelmakaren sin verkstad. På andra våningen fanns bostäder. Huset var mycket modernt för sin tid och är idag välbevarat med sin röda tegelfasad, krenelerade gavelkrön och lilla hörntorn.

Byggnaden är renoverad och idag anpassad för utställningsverksamhet. Under vår, sommar och höst visas olika tillfälliga konstutställningar.

Utställningar 2022

15-17 april
Helena Glans
Fredag kl. 10-17 lördag, söndag kl. 11-17 Helena Glans
Privat utställning där Helena Glans ställer ut sina akrylmålningar.

22-24 april
Mellan väggarna Art

Fredag kl.18-21, lördag och söndag kl. 12-16.

Kom och se verk av kvinnor som levt i våldsutsatthet. Utställning är framtagen tillsammans med konstnären Maria Alloh.

Utställningen är en del av Maria Anderssons föreläsningar - Mellan väggarna den 20, 21 & 22 april. Maria Andersson är grundare av Orange Day MC, och författare av böckerna "Innanför västen".

30 april - 8 maj
U N D R I E N

Lördagar och söndagar 30/4, 1/5, 7/5 och 8/5 kl. 11-16

En utställning producerad av konstnären Magnus Lönn. Den riktar sig framförallt till barn i bokstavsåldern. Utställningen söker efter fantasins och språkets möjligheter att omskapa. Kanske är orden våra bästa fantastikredskap.

Arrangör: Tidaholms kommun

14 maj - 12 juni
Pictoriagruppen

Onsdag, lördag och söndag kl. 13-17

Pictoriagruppen är fyra damer (70+); Gunilla Bade, Linda Lysell, Linda Gustafsson och Ina Almegård. De kommer från Stockholm och är grafiker, bildkonstnärer, textilkonstnärer och skulptörer.

Arrangör: Tidaholms Konstförening

18 juni - 10 juli
Fågelperspektiv 2022

Måndag-fredag kl. 10-17, lördag-söndag kl. 11-16

Diana Viske visar skulpturer och fumografiska bilder med fågeltema. I utställningen möter du de fåglar som i en konstnärlig process tagit form både ur drivved och ur eldrökens ringlande på en pannå.

Arrangör: Tidaholms kommun

23 juli - 7 augusti
Litografiskt symposium

Alla dagar kl. 11-17

Det internationella Litografiska Symposiet 2022 kommer att visa den största internationella litografiska utställningen i världen liksom 2015. Efter en längre pandemi som hindrat oss är det nu dags igen. Denna gång kanske utställningen blir mindre men får ett större antal deltagare internationellt. Temat denna gång är "Mexico". Under perioden 23 juli till och med 7 augusti kommer utställningar med litografiska bilder från hela världen vara tillgängliga för allmänheten att beskåda och beundra i Konsthallen på Turbinhusön, men även på Rudbecksgymnasiet och grafikverkstaden på Vulcanön och självklart på konstlitografiska museet vid Hellidens slott.

Arrangemanget leds av den ideella föreningen Litografiska Akademin och volontärer kommer att vakta utställningen under perioden. Öppettider för utställningarna är mellan kl. 11 till 17.

Voluntärer kommer också att hänga utställningen och verk kommer kontinuerligt till adressen Vulcans väg 3 för att senare hanteras och hängas av en annan grupp volontärer i god tid före ceremonin på öppningsdagen.

Arrangör: Litografiska Akademin

20 augusti - 18 september
Ardy Strüwer

Lördag och söndag kl. 13-17

Ardy Strüwer, egentligen Eduard Arnaud Strüwer, född 11 maj 1939 i Batavia (från 1949 Jakarta), Java, Nederländska Indien (från 1945 Indonesien), är en indonesisk-nederländsk-svensk målare, tecknare, grafiker, komiker och manusförfattare.

Strüwer, som växte upp i Nederländska Indien/Indonesien och Holland, är utbildad vid Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten i Haag och som gästelev vid Kungliga konstakademiens grafiska avdelning i Stockholm.

Strüwers konst, såväl måleri som litografi, kännetecknas av en färgstark expressivitet, inte sällan i surrealistisk stil, med kvinnan – som han ser som livets ursprung – och kvinnokroppen som återkommande motivbild; Strüwer har använt ord som "sensuell surrealism" och "postmodern flower power" vid beskrivningen av den. Hans konst finns representerad i flera privata samlingar och offentliga museer, som Peter Stuyvesant Collection, Moderna museet i Stockholm och Gemeente museum i Haag. På senare år har Strüwer även vunnit popularitet som glaskonstnär.

Arrangör: Tidaholms konstförening

16-18 september
Kulturhelg Tidaholm

Fredag kl. 18-23, lördag kl. 14-23 och söndag kl. 11-14

Ardy Strüwer ställer ut i Konsthallen.

Arrangör: Tidaholms kommun

Pysselverkstad

I sommar har vi inrett snickarboden på Turbinhusön till pysselverkstad. Vi bjuder varierat pyssel för barn och unga som vill uttrycka sin skaparglädje. På plats finns pysselkunnig handledning som gärna ger tips och hjälper till. I hyllorna hittar du material som möjliggör pysselvariationer i oändlighet.

Pyssel i Snickarboden 2022

13 juni - 7 augusti

Öppet måndag - fredag kl. 10-17, lördag och söndag kl. 11-16

Pysslet är gratis och behöver inte bokas i förväg.

Kulturmagasinet

Från första början byggdes Kulturmagasinet på Turbinhusön för lagring av jordbruksprodukter, främst spannmål. Magasinet var från början placerat där Tidaholms stadshotell idag ligger. Idag används byggnaden sommartid till verksamheter som konstutställningar samt visning och försäljning av hantverk. Lokala hantverkare och amatörkonstnärer ställer då ut och har försäljning av sina verk. Njut av den fina byggnaden och låt dig inspireras av de fina hantverken.

Konstutställning, hantverksförsäljning och pyssel 2022

13 juni - 7 augusti, hantverk - visning och försäljning

Öppet måndag - fredag kl. 10-17, lördag och söndag kl. 11-16

Lokala hantverkare visar och säljer keramik, textil, hudvård, betong, linnekläder, tovat, stickat, trähantverk, luffarslöjd, trasmattor, närproducerat med mera.

13 juni - 7 augusti, Pysselverkstad i snickarboden

Öppet måndag - fredag kl. 10-17, lördag och söndag kl. 11-16

Snickarboden har rustats till en pysslares paradis. För barn och unga som vill få utlopp för sin kreativitet.

Handelsboden

Handelsboden är en av smedstugorna på Turbinhusön och byggdes som en parstuga. Här bodde två familjer i varsitt rum och delade på köket som låg i mitten.

I stugan bedrivs det hantverksförsäljning under sommaren med försäljning av keramik, textil, betong, hudvårdsprodukter med mera.

Hantverksförsäljning 2022

13 juni - 7 augusti

Öppet måndag - fredag kl. 10-17, lördag och söndag kl. 11-16

Lokala hantverkare visar och säljer keramik, textil, hudvård, betong, linnekläder, tovat, stickat, trähantverk, luffarslöjd, trasmattor, närproducerat med mera.

Museistugan

De små söta smedstugorna som ligger på Turbinhusön är från sekelskiftet 1700-1800-tal och flera av dem är tidsenligt inredda. I stugorna bodde ursprungligen smeder som arbetade på Tidaholms bruk. Sommartid kan du komma in och se hur det ser ut i smedstugorna.

Museistugan är en enkelstuga med uppbyggda miljöer från sekelskiftet i slutet av 1700-talet. En del av stugan skildrar ett fattigt hem och den andra delen ett mer välbärgat hem. Allt från tapeter till stora möbler är tidsenliga och det är möblerat på samma sätt som på den tiden. Religiösa bilder och bilder på kungafamiljen prydde väggarna. Rummen smyckades även med prydnadssaker.

Turbinen

Hos Turbinen ligger fokus på hantverk och kvalité. I bageriet börjar bakningen tidigt på morgonen och doften av nybakade bullar sprider sig snabbt. Turbinen bakar från grunden och använder sig av äkta råvaror som gärna är ekologiska och närproducerade.

På Turbinen bakas allt i stenugnen som är hjärtat i bageriet. De erbjuder surdegsbröd, tårtor, bullar, kakor, bakverk, smörgåstårtor med mera samt lättare luncher som sallader och pajer. På helgerna anordnas det vid vissa tillfällen bruncher och fikabufféer. Turbinen tar även emot beställningar och gruppbokningar.

Turbinens vackra och unika tegelbyggnad är från 1930-talet och här kan du njuta av god mat och fika. Det finns gott om sittplatser både inomhus och utomhus samt en stor servering precis vid ån.

Kontakt

Johanna Andersson

Enhetschef Kultur

Telefon: 0502-60 61 88

E-post: johanna.andersson@tidaholm.se

Besök: Museigatan, 522 33 Tidaholm

Tillgänglighetsdatabasen: Kaffestugan Turbinhusön Länk till annan webbplats.

Tillgänglighetsdatabasen: Konsthallen Turbinhusön Länk till annan webbplats.

Kultur- och fritidsförvaltningen

Telefon: 0502-60 62 10

E-post: kultur.fritid@tidaholm.se

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:17 oktober 2022