Information inför valet 2022

Den 11 september är det val till riksdag, kommunfullmäktige samt regionfullmäktige. Då kan du vara med och påverka genom att rösta på det parti och de personer du vill ska ha politisk makt i landet, regionen och kommunen.

För att få rösta i valet till kommunfullmäktige ska du vara folkbokförd i Tidaholms kommun.

Röstkort

På röstkortet står det var du ska rösta på valdagen.

Röstkorten skickas ut med posten så att du har ditt röstkort senast den 24 augusti. Saknar du ditt röstkort efter den 24 augusti ska du kontakta kommunen.

Rösta i förtid

I Tidaholm kan du förtidsrösta på Stadsbiblioteket, Södra Kungsvägen 8.

Du kan förtidsrösta om du inte kan eller vill rösta i din vallokal på valdagen. Förtidsröstningen startar den 24 augusti. Sista dagen att förtidsrösta är på valdagen den 11 september. Du kan förtidsrösta i vilken röstningslokal du vill i hela Sverige. Om du röstar i förtid i en annan kommun än den du är folkbokförd i kan du behöva ta med egna valsedlar om du vill personrösta. När du förtidsröstar läggs dina röster i ett kuvert som skickas till din vallokal på valdagen, eller om du röstat sent under förtidsröstningsperioden direkt till uppsamlingsräkningen på onsdagen efter valet.

För att förtidsrösta måste du ha med dig både id-handling och röstkort. Om du inte har någon id-handling kan du låta någon annan person intyga din identitet. Person som intygar måste då visa sin id-handling. Om du inte har ditt röstkort med dig, kan röstmottagarna i röstningslokalen skriva ut ett nytt röstkort.

Förtidsröstningens öppettider

Dag

Tid

Måndag-torsdag

10-18

Fredag

10-16

Lördag

10-13

Söndag

10-13

Särskilda öppettider vid valdagen

Dag

Tid

Fredag 9 september

10-18

Lördag 10 september

10-13

Söndag 11 september

8-20

Rösta på valdagen

På valdagen röstar du i din vallokal mellan kl. 8 på morgonen och 20 på kvällen.

I god tid innan valdagen får du ett röstkort skickat till din folkbokföringsadress. Röstkortet innehåller information om din rösträtt och vallokalens adress och öppettider.

Du måste alltid kunna visa giltig id-handling för att få rösta. Om du inte har någon id-handling kan du låta någon annan person intyga din identitet. Person som intygar måste då visa sin id-handling

Röstar du i din vallokal på valdagen behöver du inte ha med dig ditt röstkort.

Vallokaler

Vilken vallokal du ska rösta i står på ditt röstkort. Var uppmärksam på vilken vallokal du tillhör - vissa lokaler är utbytta sedan förra valet.

  • Sparbankshallen – Hökensås Norra
  • Forshallen lilla salen – Tidaholm Norra
  • Forshallen stora salen – Tidaholms Innerstad
  • Rosenbergshallen (idrottshall) – Tidaholm Västra
  • Stadsbiblioteket – Tidaholm Östra
  • Dimmehus – Dimbo m.fl.
  • Velinga bygdegård – Hökensås Södra/Västra

Samtliga vallokaler är tillgänglighetsanpassade.

Hjälp att rösta

En väljare som på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte själv kan ta sig till en vallokal kan få hjälp av ambulerande röstmottagare eller ett bud. Du som kan ta dig till en vallokal men behöver hjälp att göra iordning din röst kan få hjälp i vallokalen av röstmottagarna.

Ambulerande röstmottagare

De ambulerande röstmottagarna är utsedda av kommunens valnämnd och kan ta emot förtidsröster till exempel i väljarens bostad. Ambulerande röstmottagare kan ta emot röster från den 24 augusti till och med valdagen den 11 september.

Kontakta valkansliet för att få mer information om ambulerande röstmottagare.

Budröstning

Någon du känner kan vara bud åt dig som ska rösta. För att kunna rösta via bud behöver du särskilt material som du kan beställa från Valmyndigheten eller kommunen.

Hjälp i lokalen

Du som inte själv kan göra iordning din röst, till exempel stoppa ner valsedeln i kuvertet eller sätta ett kryss för en kandidat kan få hjälp i vallokalen. Du har rätt att själv välja vem som ska hjälpa dig. Om du ber en röstmottagare om hjälp får personen inte berätta vad du har röstat på.

Rösträkning

När vallokalerna stänger kl. 20 på kvällen räknas rösterna i vallokalen. När rösterna är räknade rapporterar vallokalen in resultatet till Länsstyrelsen. Valmyndigheten gör en preliminär mandatfördelning när alla vallokaler i Sverige har rapporterat in resultaten.

På onsdagen efter valet räknas alla röster av valnämnden, detta kallas uppsamlingsräkningen. Rösterna skickas sedan till Länsstyrelsen som räknar alla röster ytterligare en gång.

Vem som helst får komma och se hur rösträkningen genomförs, både i vallokalen och vid uppsamlingsräkningen. Rösträkningen får dock inte störas.

Kontakt

Valkansli Tidaholms kommun

Telefon: 0502-60 66 80

E-post: tidaholms.kommun@tidaholm.se

Valmyndigheten

Valmyndighetens forum för frågor och svar Länk till annan webbplats.

Telefon Valupplysningen: 020-825 825

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:10 maj 2022