EU-valet 2019

Logotyp: Val till Europaparlamentet den 26 maj 2019

Söndagen den 26 maj är det val till Europaparlamentet, EU-val. I valet väljer medborgarna i EU:s medlemsländer vilka som ska representera dem i parlamentet de kommande fem åren.

Rösträtt

Du har rösträtt till Europaparlamentet om du är:

 • 18 år senast på valdagen,
 • svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige, medborgare i något av EU:s medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden.

Mer information om rösträtt finns på valmyndighetens webbplats.

Rösta i förtid

I Tidaholm kan du förtidsrösta på Stadsbiblioteket, Södra Kungsvägen 8.

Du kan förtidsrösta om du inte kan eller vill rösta i din vallokal på valdagen. Förtidsröstningen startar den 8 maj, sista dagen att förtidsrösta är på valdagen den 26 maj. Du kan förtidsrösta i vilken röstningslokal du vill i hela Sverige. När du förtidsröstar läggs dina röster i ett kuvert som skickas till din vallokal på valdagen.

För att förtidsrösta måste du ha med dig både id-handling och röstkort. Om du inte har någon id-handling kan du låta någon annan person intyga din identitet. Person som intygar måste då visa sin id-handling. Om du inte har ditt röstkort med dig, kan röstmottagarna skriva ut ett nytt röstkort.

Förtidsröstningens öppettider 8-26 maj

 • Måndag: kl. 10-18
 • Tisdag: kl. 10-16
 • Onsdag: kl. 10-18
 • Torsdag: kl. 10-18
 • Fredag: kl. 10-16
 • Lördag: kl. 10-13
 • Söndag: kl. 10-13

Särskilda öppettider på valdagen

 • Söndag 26 maj kl. 8-21

Rösta på valdagen

På valdagen röstar du i din vallokal mellan kl. 8 på morgonen och 21 på kvällen.

I god tid innan valdagen får du ett röstkort skickat till din folkbokföringsadress. Röstkortet innehåller information om din rösträtt och vallokalens adress och öppettider.

Du måste alltid kunna visa giltig id-handling för att få rösta. Om du inte har någon id-handling kan du låta någon annan person intyga din identitet. Person som intygar måste då visa sin id-handling

Röstar du i din vallokal på valdagen behöver du inte ha med dig ditt röstkort.

Vallokaler

 • Sparbankshallen, Östra Ringvägen 41
 • Forshallen, lilla salen, Forsgatan 9
 • Disponentvillan, Biblioteksvägen 2
 • Stadsbiblioteket, Södra Kungsvägen 8
 • Kyrkans hus, Norra Kungsvägen 6
 • Dimmehus, Dimbo
 • Velinga bygdegård, Velinga

Samtliga vallokaler är tillgänglighetsanpassade.

Hjälp att rösta

En väljare som på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte själv kan ta sig till en vallokal kan få hjälp av ambulerande röstmottagare eller ett bud. Du som kan ta dig till en vallokal men behöver hjälp att göra iordning din röst kan få hjälp i vallokalen av röstmottagarna.

Ambulerande röstmottagare

De ambulerande röstmottagarna är utsedda av kommunens valnämnd och kan ta emot förtidsröster till exempel i väljarens bostad. Ambulerande röstmottagare kan ta emot röster från den 8 maj till och med valdagen den 26 maj.

Kontakta valsamordnaren för att få mer information om ambulerande röstmottagare.

Budröstning

Någon du känner kan vara bud åt dig som ska rösta. För att kunna rösta via bud behöver du särskilt material som du kan beställa från Valmyndigheten eller kommunen.

Hjälp i lokalen

Du som inte själv kan göra iordning din röst, till exempel stoppa ner valsedeln i kuvertet eller sätta ett kryss för en kandidat kan få hjälp i vallokalen. Du har rätt att själv välja vem som ska hjälpa dig. Om du ber en röstmottagare om hjälp får personen inte berätta vad du har röstat på.

Rösträkning

När vallokalerna stänger kl. 21 på kvällen räknas rösterna i vallokalen. När rösterna är räknade rapporterar vallokalen in resultatet till Länsstyrelsen. På natten tillkännages det preliminära valresultetet på webbplatsen val.se.

På onsdagen efter valet räknas de röster som inte hann fram till vallokalerna på valdagen, detta kallas onsdagsräkningen. Alla röster från kommunen skickas sedan till Länsstyrelsen som räknar alla röster igen.

Vem som helst får komma och se hur rösträkningen genomförs, både i vallokalen och vid onsdagsräkningen. Rösträkningen får dock inte störas.

Kontakt

Marie Anebreid

Valsamordnare

Telefon: 0502-60 66 80

E-post: tidaholms.kommun@tidaholm.se

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:26 maj 2019