KompetensCentrums kockutbildning leder ofta till jobb

KompetensCentrums kockutbildning är en lärlingsutbildning som eleverna läser under cirka ett års tid. Många elever blir anställda på sin lärlingsplats och nu finns möjlighet att söka utbildningen innan den 15 November för start i Januari 2022. Vår tidigare kockelev Anette Spetz berättar om sin resa genom utbildningen.

Tidigare elev, lärare och driftledare berättar om kockutbildningen och om dess arbetsmöjligheter

Tidigare elev Anette Spetz berättar om sin tid på kockutbildningen

Vi har intervjuat vår tidigare elev Anette Spetz som under ett år läste en lärlingsutbildning till kock inom storhushåll. Hon startade i augusti-19 och var klar till sommaren -20. Anette har mångårig erfarenhet inom yrket genom bl.a arbete på ICA:s delikatessavdelning, Julius Bageri och kök samt Midgårds kök. På Midgård var hon anställd som ekonomibiträde men eftersom hon saknade kockutbildning hade hon svårt att söka sådana arbeten. När KompetensCentrum startade en lärlingsutbildning/kock för vuxna blev Anette intresserad.

-Hur kom du fram till att du ville studera?

-"Det var ju när jag såg att KompetensCentrum skulle starta en lärlingsutbildning/kock 2019 som jag blev intresserad och tänkte att jag skulle vilja utbilda mig inom det yrke jag jobbat så många år. Jag kontaktade studie-och yrkesvägledare Katarina för att få mer information. Utbildningen är upplagd så att man är på en arbetsplats tre och en halv dagar/vecka, en dag/vecka i skolan och en halv dag för hemstudier. Detta var ett toppenbra sätt att kombinera studierna med mitt ordinarie arbete på Midgård. Jag har haft bra lärare i Mats och Anna-Carin som stöttade mig mycket! På arbetsplatsen har man en eller två handledare."

-"Jag var 57 år när jag började studera och jag hade inte riktigt trott att det skulle vara så roligt att läsa som vuxen! Jag har inte upplevt att det har varit svårt och att läsa i mer mogen ålder är bara positivt! Man får lägga ner tid, men det är det verkligen värt. Det är aldrig för sent!"

Anette berättar vidare att: "Ett år är så kort tid av ens liv som verkligen kan göra stor skillnad! Det har lönat sig både med bättre jobbmöjligheter och ökad lön. Efter avslutad utbildning kunde jag söka och få en kocktjänst och har kunnat löneförhandla. Jag vill verkligen rekommendera denna utbildning!"

Arbetar idag som kock på Forsenskolan i Tidaholm

- "Sedan ett år arbetar jag som kock på Forsenskolan där vi är fem personer i köket varav tre kockar. Det är roligt med alla barnen och man får feedback på maten direkt! Fördelen med att jobba i skolkök är att det är dagtid och inga helger. På Midgård jobbade vi varannan till var tredje helg. Men som kock finns många möjligheter, du kan arbeta som kock på restauranger och på skolor och äldreomsorg inom kommunen, det finns förstås många fler alternativ."

- "Jag kommer säkert att arbeta med detta yrke de år jag har kvar i arbetslivet, jag trivs så bra! Men med min nya utbildning och kompetens finns stora möjligheter om något intressant dyker upp, jag vet att det är stor brist på kockar idag!" Avslutar Anette.

Restauranglärare Mats Karlsson berättar om kockutbildningen och om möjligheterna till anställning

Mats Karlsson, restauranglärare sedan många år på både Rudbecksgymnasiet och KompetensCentrum berättar om lärlingsutbildningen/kock:

-"Just nu är det väldigt ont om kockar, jag får nog 3-4 samtal/vecka från olika arbetsgivare som vill ha tips på duktiga kockar som gått vår utbildning. Men våra elever har ju redan jobb, det är nästan aldrig några problem och vår statistik är väldigt bra!"

Mats berättar vidare: -"Kockyrket har ju fått en väldigt mycket högre status om man jämför med bara några år tillbaka och nu efter pandemin när restaurangerna satsar igen är efterfrågan på kockar ännu större! En duktig kock med några års erfarenhet tjänar bra på restaurang idag, det har ökat ordentligt! Och det finns ju jobb med varierande arbetstider, många jobb idag finns ju inom storhushåll där det många gånger är främst dagtidsjobb."

Anställning på lärlinglingsplatsen

Vidare säger Mats: -"Vår utbildning som kocklärling är bra upplagd tycker jag, och det leder ofta till anställning på deras lärlingsplatser!

-"Vi startar nästa utbildning i januari -22 och mer information om utbildningen finns på vår hemsida. Ansökan görs via en E-tjänst med sista ansökningsdag den 15 november.

Kockutbilningen bjuder in till Öppet Hus

Mats berättar att: "Vi kommer att ha Öppet Hus onsdagen den 10 November kl. 17.00-18.30. Då finns jag och några av våra elever på plats på KompetensCentrum ifall man vill få mer information om utbildningen. Vi välkomnar fler elever som vill utbilda sig!"

Driftledare på Tidaholms kommun berättar om arbetsmarknaden för kockar

Emmelie Svensson, driftledare på Tidaholms Kommun; måltid för förskola/skola håller med Mats Karlsson när vi ringer upp henne.

-"Arbetsmarknaden är mycket god för kockar, det finns studier på detta och bristen är stor nationellt, t.o.m extremt stor just nu. Även på fem års sikt finns mycket goda möjligheter till arbete."

Emmelie berättar vidare: -"Bara i Tidaholms kommun har vi just nu ute fem tjänster i våra kök så lokalt är behovet stort. Det ser likadant ut i både närområdet och i våra kranskommuner och en av orsakerna är bland annat kommande pensionsavgångar. Vi har ofta stort behov av timvikarier så det kan också vara en ingång till arbete."

Mer information om kockutbildningen.

Välkomna att besöka vårt öppet hus den 10 November!

Tidigare elev kock

Kontakt

Sanna Åsberg

Utbildningssamordnare

Telefon: 0502-60 61 42

E-post: sanna.asberg@tidaholm.se