Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Person står och håller i en nygräddad pizza med en bakspatel

Programmet passar dig som gillar fart och fläkt och att jobba med människor. Du utbildas till kock och får lära dig grunderna i servering, du lär dig yrket i vår egen restaurang. En stor del av din utbildning får du i skolans egen restaurang, Nya Franskan. Du får både laga mat i restaurangköket och servera i matsalen. Ibland har restaurangen öppet för allmänheten och tar emot lunchgäster.

Öppettider restaurang Nya Franskan

Kort film från programmet. Länk till annan webbplats.

Välkommna!

Fördjupa dig inom matlagning eller servering

I årskurs ett börjar du med att lära dig grunderna. I årskurs två och tre bygger du på grunderna och du fördjupar dina kunskaper inom restaurangbranschen. I årskurs tre gör du ett gymnasiearbete där du får möjlighet att visa upp att du är färdig för yrket.

Social och service inriktad

Under utbildningen kommer du att få träna dig på att bemöta människor på ett professionellt sätt. Att vara lyhörd och social är viktiga egenskaper om du vill arbeta inom branschen. När du arbetar i kök och i matsal får du träning i att samarbeta med andra, men samtidigt måste du ta egna initiativ.

Praktik

Under din utbildning kommer du att göra minst 15 veckors APL. Visar du intresse och är duktig under dina APL-perioder är chanserna stora att du får ett extrajobb direkt eller en anställning när du tagit din examen. Under APL-perioderna har du stora möjligheter att knyta kontakter inom branschen. Det har förekommit att elever gjort APL utomlands.

Studieresa utomlands

Ett flertal klasser har fått möjlighet att göra en längre studieresa i årskurs tre. Under de resorna har vi upplevt ett annat lands matkultur. Till exempel i Frankrike, Italien eller på Malta

Gott om jobb

Restaurangbranschen växer! Som kock, servitris, servitör eller bartender finns det gott om jobb - både i Sverige och utomlands.

Kort om programmet

  • Yrkesprogram
  • Inriktning: Kök och servering
  • Behörighetskrav: Godkänt i svenska, engelska, matematik samt i ytterligare fem ämnen

Kontakt

Mats Karlsson

Programsamordnare

Telefon: 0502-60 61 81

E-post: mats.karlsson@tidaholm.se

Sidansvarig:

Senast uppdaterad:5 oktober 2020