Synpunkter och felanmälan
Tidaholms kommun
menu

Litografiska akademin

litografi skapas

Litografiska Akademin är en samlingsorganisation för Litografiska verkstaden och Konstlitografiska museet i Tidaholm.


Litografiska Akademins traditioner går tillbaka till det litografiska tryckeri som startades av Vulcans tändsticksfabrik 1897. Akademin vill verka för den litografiska konsten genom att:

  • ge information och utbildning.
  • ge konstnärer möjlighet att arbeta med litografi.
  • visa litografisk konst.
Konstlitografiska Verkstaden

Konstlitografiska Verkstaden

Konstlitografiska Verkstaden är en kollektivverkstad där konstnärer själva kan trycka sina litografiska bilder och är är utan tvekan den mest välutrustade kollektivverkstaden för konstnärlig litografisk bildframställning i Skandinavien. Verkstaden är också en utbildningsverkstad för konstnärer och konststuderande.

Kurser för konstnärer

En rad kurser både för konstnärer och allmänhet ges vid sidan av den ordinarie utbildningen. Verkstaden är också en professionell tryckverkstad där konstnärer, med hjälp av tryckare kan få sina litografiska blad framställda.

Guidade visningar

Under hela året går det att beställa guidade visningar av Litografiska verkstaden vid vilka man själv får vara med om att göra en litografi. Allmänheten kan då få uppleva hur litografier från sten eller plåt kommer till.

Pappersverkstad

Till Litografiska verkstaden hör också en pappersverkstad där konstnärer själva kan framställa sitt papper eller arbeta med "Paper art".

Öppna ateljéer och verkstäder

Under sommaren bedriver eleverna från konstutbildningen på Hellidens folkhögskola elevutställning och demonstrationer i Konstlitografiska Verkstaden. Där kan man se hur plåt och sten blir till färdig litografisk konst.

Konstlitografiska Museet

Konstlitografiska Museet

Litografiska Akademin i Tidaholm driver Sveriges enda museum-konsthall speciellt ägnad att visa litografisk konst. På museet som varit igång sedan 1997, visas ett omväxlande program med både historiska utställningar och visningar av samtidskonst.


Förutom att museet visar litografisk konst i sina lokaler har det genom åren också producerats en rad vandringsutställningar. Museet är i huvudsak öppet på helger men tar emot grupper för guidade visningar mot telefonbeställning alla dagar i veckan.

Ansvarig för sidan:

Senast publicerad: 2017-09-22

Kontakt

Konstlitografiska Akademin

c/o Konstlitografiska verkstaden

Konstlitografiska Verkstaden
Vulcanön
522 34 Tidaholm
Telefon 0502-143 34
Fax 0502-178 01

Konstlitografiska Museet

Hellidens Folkhögskola
522 94 Tidaholm
0502-178 27

Bokning: 0502-143 34

Gemensam e-post

Relaterade länkar

Kontakt

Tidaholms kommun
522 83 Tidaholm
Tfn 0502-60 60 00

E-post


Populära sidor

Press
Återvinning