Synpunkter och felanmälan
Tidaholms kommun
menu

Samverkan skola - arbetsliv

Kvinna på arbetsplats

Tidaholms kommun har en aktiv samverkan mellan skola och arbetsliv. 

Samarbeten med gymnasiet

På gymnasiet har alla ungdomar som går ett yrkesprogram minst 15 veckors praktik, då de lämnar skolbänken för att lära sig om ett yrke på en arbetsplats. Vilket område praktiken är inom beror på vilket program en elev går. Eftersom skolan har många praktiska program finns det, i perioder, elever på många arbetsplatser runt om i kommunen. På Rudbecksgymnasiet finns också en lärlingsutbildning inom Industritekniska programmet. De elever som går lärlingsutbildningen får halva sin utbildning på skolan och halva på lokala industriföretag, där de lär sig av dem som är aktiva inom yrket.

 

På gymnasiet har elever som vill möjlighet att starta egna UF-företag, inom ramen för Ung Företagsamhet. Med stöd från rådgivare från näringslivet, provar ungdomarna på hur det är att driva egna företag under ett år. Gymnasieungdomar som är folkbokförda i Tidaholms kommun ges även möjligheten att under sommarlovet driva sitt eget företag, genom projektet Sommarlovsentreprenör som Tidaholms kommun tillsammans med annan sponsor anordnar. Du hittar mer information om detta under Aktiviteter och nätverk, Projekt och mässor.

 

Samarbeten med vuxenutbildningen

KompetensCentrum, vuxenutbildningen i Tidaholm, erbjuder många olika utbildningar. Det kan vara högskolekurser som är nära knutna till ett företag/flera företag eller att någon vill läsa en enstaka högskolekurs för vidareutveckling inom sitt område. De yrkesutbildningar som KompetensCentrum bedriver har ett samarbete med näringslivet då praktik ingår.

 

Uppdragsutbildningar är en annan form av samarbete med näringslivet i kommunen, där ett företag eller en organisation har önskemål om en utbildning inom ett visst område, till exempel datorkunskap eller konversationsengelska. KompetensCentrum har också ett nära samarbete med Näringslivsenheten/FöretagarCentrum och Arbetsmarknadsenheten.

 

Mässor

Näringslivsenheten/FöretagarCentrum anordnar årligen, tillsammans med kommunens Studie- och yrkeksvägledare en yrkesmässa som riktar sig till elever och allmänhet. Samma dag anordnas även Öppna Företag, då Tidaholmsföretag öppnar upp dörrarna till sina verksamheter så att alla som är intresserade kan få en inblick i verksamheten.

Ansvarig för sidan:

Senast publicerad: 2018-01-11

Kontakt

Tidaholms kommun
522 83 Tidaholm
Tfn 0502-60 60 00

E-post


Populära sidor

Press
Återvinning