• Hittade inte modulen Ingress på sidan Utställningar

  • Hittade inte modulen Ingress på sidan Besöka museet

  • Hittade inte modulen Ingress på sidan Museets smedja

  • Hittade inte modulen Ingress på sidan För barn & skola

  • Hittade inte modulen Ingress på sidan Samlingar

  • Hittade inte modulen Ingress på sidan Kontakt

Tändstickorna och bilarnas museum

Här blandas aktuella utställningar med vår basutställninag som presenterar Tidaholms historia. Kliv in och upplev tändsticksfabrikens glansdagar och lär dig mer om några av Sveriges första bilar. Just nu visas dessutom utställningarna "Människan och järnet" och "The Doors".

På gång på museet

29 april-6 maj - ARENA-veckan

29 april

Historiskt återskapande med medeltida kläder i Suntaks gamla kyrka: hantverk, matlagning med mera kl. 12-14. Guidning i kyrkan kl. 12. Storegården är öppen med sin museisamling av bruksföremål.

30 april

Parkvandring i Hellidens slottspark kl. 17. Vernissage på Konstlitografiska museet kl. 14-22. Hellidens trädgårdar har öppet kl. 17-20. Kl. 20 Valborgsmässoeld, vårtal, kaffeservering med mera vid folkhögskolan.

1 maj

11-kaffe och öppet hus hos bilgruppen kl. 11-13. Tidaholms Hembygdsförenings bilgrupp visar upp sina gamla bilar i C-magasinet och förevisar bland annat en Hesselman-motor. Museets personal finns på plats och berättar om bilarnas konstruktioner och historik.

1 maj

Stadsvandring kl. 11.30, tegel i Tidaholm. Stadsvandring med fokus på röda tegelbyggnader, start vid Tidaholms museum. För dig som har svårt att gå finns möjlighet att åka med i Klingvallsbussen som har ca 13 platser.

2 maj

Historisk vandring i Kungslena och guidning i kyrkan. Kl. 17 berättar målerikonservator Kajsa Rudling Nyström om målningarna i kyrkan. Kl. 18 blir det vandring med arkeolog från Västarvet och auktoriserad medeltidsguide. De berättar om järnåldersgravar, gånggrifter, pilgrimsleder och medeltida borglämning. Start vid Kungslena kyrka. 

3 maj

Lär dig mer om din hembygd. Kom till Tidaholms museum kl. 16-20 och få hjälp med att lära känna ditt hus eller din hembygd med hjälp av gamla kartor och litteratur. Få svar på frågor om byggnadshistoria, byggnadsvård och släktforskning av byggnadsantikvarie och landskapsantikvarie.  Du kan ta med dina järnprylar som du undrar över, Carl Brädde som är metallkonservator finns på plats och svarar på dina frågor. Kl. 17 berättar Jessica Bergström, utvecklare på Västarvet, om Prisma- den digitala plattformen på nätet. Kl. 18 föreläser Robin Eriksson om gamla kartor.

4 maj

Kyrkogårdsvandring vid Tidaholms gamla kyrka kl. 13-14.30. Museipedagog Per Wahlström berättar om kulturvärdena på kyrkogården och Carl Brädde, metallkonservator från Västarvet, berättar om hur man sköter smidesstaket och järnkors. Start vid Kyrkans hus.

5 maj

Vandring på Ödegårdsstigen i Ekedalens naturreservat kl. 11. Vi vandrar ca 3 km på Ödegårdsstigen som passerar en vacker bokskog och lämningar efter kalkbruksindustri. Guidning med personal från Västarvet. Samling vid Gestilrenmonumentet.

6 maj

Museirally kl. 11-15. Under dagen håller hembygdsgårdar, kyrkor och museer öppet. Flera gårdar kommer ha kaffeservering. 

1 och 3 maj-ARENA-special på Tidaholms museum  

1 maj - 11-kaffe och öppet hus hos bilgruppen kl. 11-13

Tidaholms Hembygdsförenings bilgrupp visar upp sina gamla bilar i C-magasinet och förevisar bland annat en Hesselman-motor. Museets personal finns på plats och berättar om bilarnas konstruktioner och historik.

1 maj - Stadsvandring kl. 11.30, tegel i Tidaholm

Stadsvandring med fokus på röda tegelbyggnader, start vid Tidaholms museum. För dig som har svårt att gå finns möjlighet att åka med i Klingvallsbussen som har ca 13 platser.

3 maj - Lär dig mer om din hembygd

Kom till Tidaholms museum och Litografiska verkstaden idag mellan  kl. 16-20. Grafiska verkstaden håller extra öppet.  På museet kan du få hjälp med att lära känna ditt hus eller din hembygd med hjälp av gamla kartor och litteratur. Få svar på frågor om byggnadshistoria, byggnadsvård och släktforskning av byggnadsantikvarie och landskapsantikvarie. Flera experter är på plats. Bland annat Elisabeth Bergstrand på Tidaholms Genealogiska Förening. Du kan ta med dina järnprylar som du undrar över. Idag har vi Carl Brädde  på plats.  Kl. 17 berättar Jessica Bergström från Västarvet om den digiala hemsidan Prisma-  och kl. 18 föreläser Robin Eriksson om gamla kartor, också han är från Västarbet. Joakim Lilja slöjdkonsulent, har planerat evenemanget i vår smedja. Kom till vår smedja mellan 17- 19 då är  smedjan igång. Det är smeden Julius Pettersson som smider!

Dessutom finns Per Wahlström och Kjell-Åke Storm på plats för frågor som rör Tidaholms bruk, Tidaholms historia mm. Museet har plockat fram extra spännande föremål ur samlingarna som vi tillsammans med Carl Brädde och er, tänkte ha en gemensam frågestund om.  Gott kaffe, enklare förtäring och en solig kväll på Vulcanön. Det är ingenting att tveka på. Kom hit!